Izložbe koje studenti mogu posetiti u martu


Foto: Pixabay

U Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu ćete do 15. marta biti u prilici da posetite izložbu savremenog nordijskog stakla siboličnog naziva Dodir stakla, koja je svečano otvorena 28. februara. Izložbu su organizovale ambasade Danske, Švedske, Finske i Norveške u Beogradu u saradnji sa Muzejem primenjenih umetnosti. Na izložbi je predstavljeno 80 predmeta od stakla koja su nastala u poznatim skandinavskim fabrikama stakla poput: Holmegord, Architectmade, Itala, Lasismi, Nibru i mnoge druge, kao i dela koja su nastala u različitim dizajnerskim studijima.

F_Mafka_04.jpg
Foto: Muzej primenjenih umetnosti - Izložba Dodir stakla

U Domu omladine Beograda je 28. februara otvorena izložba britanskog umetnika Šona Dauera Razgovor duž auto-puta bratstva i jedinstva koju možete posetiti do 18 marta. Autor kroz izložbu rasvetljava različite aspekte kulturne i ideološke komunikacija u bivšoj Jugoslaviji, kombinujući u svom radu skulpturu, zvuk i performans.

Izložba radova studenata „Radosti moja“ primenjenog slikarstva Fakulteta primenjenih umetnosti, u klasi profesora Nikole Božovića, otvorena je 1. marta u Kombank Art Holu (Makedonska 29) u Beogradu i možete je posetiti do 20. marta.

U Muzeju istorije Jugoslavije moežete posetiti izložbu ratnih fotografija grupe autora Lekcije iz ’91 do 26. marta. Fotografije su nastale na ratištima Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

image.jpg
Foto: MIJ - Izložba Lekcije iz ’91

Izložbu radova Miroslava Masina iz Skoplja i Stojana Đurića iz Beograda Dole visoko – gore duboko možete pogledati u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ do 27. marta. Autor iz Srbije predstaviće se printovima na platnu na kojima su uvećani određeni detalji iz njegovog prethodnosg ciklusa Hot line. Autor iz Makedonije predstavio se ciklusom Enchante koji predstavlja presek njegovog dosadašnjeg rada.

n7iktkq_TURBXy83_NGM4_Nz_Vk_MWRl_NWIy_YTc3_ZDQ2_MTk3_Ym_Yw_M.jpg
Foto: Noizz - Izložba Dole visoko – gore duboko

U Francuskom institutu u Beogradu je 3. marta otvorena izložba digitalnih printova autorke Snežane Mišić na temu Srpska umetnost u deset slika, u okviru Meseca frankofonije i jubileja 170 godina trajanja Galerije Matice srpske, koju možete posetiti od utorka do petka između 13.00h i 19.00h ili subotom između 10.00 i 15.00h. Na izložbi će biti zastupljena dela Paje Jovanovića, Save Šumanovića, Ivana Tabakovića, Stefana Teneckog i drugih značajnih predstavnika srpske umetnosti novijeg doba.

U ponedeljak 13. marta u 20.00h biće otvorena izložba minijaturnih skulptura od grafita autora Gorana Marjanovića koju možete posetiti do 26. marta. Inspirisan radovima umetnika Dalitona Getija, Marjanović od 2012. počinje da izrađuje skulpture na srcima grafitnih olovaka. O njegovom umetničkom talentu svedoči i zlatna medalja publike na međunarodnoj smotri Umetnost u minijaturi u Majdanpeku 2014.

izlozba.jpg
Foto: Printscreen - RTS - Izložba Neviđeni Lubarda

U Domu Jevrema Grujica 2. marta je svečano otvorena izložba Neviđeni Lubarda, jednog od najpoznatijih jugoslovenskih slikara 20. veka Petra Lubarde, koja će trajati do 2. maja. Publika će imati priliku da vidi 24 remek dela ovog autora, neke po prvi put, koja su nastajala u periodu između 1936. i 1972. godine.


Izvori: Muzej primenjenih umetnosti / Dom omladine Beograda / Komercijalna banka / Muzej istorije Jugoslavije / Noizz / Francuski institut u Beogradu / RTS