Kako bolje pamtiti gradivo

Meditacijom protiv stresa

Dokazano je da bilo kakav vid fizičke aktivnosti može da poboljša memoriju. Ukoliko ništa ne trenirate, dovoljno je izaći u šetnju ili uraditi seriju vežbi u stanu. Ako nemate vremena za to, možete probati da meditirate pre početka učenja ili onda kada vam deluje kao da neprestano iščitavate istu rečenicu. 


Sedite prekrštenih nogu, tri puta duboko udahnite i izdahnite, pa onda sklopite oči i fokusirajte se na disanje. Meditacija će vam pomoći da se opustite i razbistrite um za svega pet minuta. Misli vam više neće biti toliko rasute i biće vam lakše da se fokusirate i upamtite to što učite. Duboko disanje koje se praktikuje u meditaciji je takođe dobar način za smirenje kada niste u situaciji da sednete i sklopite oči. Dišite duboko i osetite kako vas napetost napušta.

Žvaka poboljšava pamćenje

Kažu da žvake pozitivno utiču na koncentraciju. Odnosno, ako za vreme ispita imate žvaku lakše ćete se setiti onoga što ste učili. Nije dokazano da pomeranje viličnih mišića utiče na moždane vijuge, ali lično češće „izvlačim stvari iz malog mozga“ tokom ispita, otkako se služim ovim. 

flickr
flickr

Stavite se u ulogu profesora

Pričajte lekcije naglas i, koliko god vam suludo delovalo, zamislite da ste vi profesor i da to što sada učite objašnjavate studentima. Dokazano je da je pričanje naglas učinkovitije od samog iščitavanja gradiva. Ako nešto ne umete da objasnite lepo, pročitajte ponovo, polako i sa razumevanjem, odnosno koliko god puta da vam je potrebno da shvatite o čemu pričate. 


Povezujte to što učite sa nečim što vam je poznato od ranije, pokušajte da nađete neki interesantan primer. Što „vaša lekcija“ bude zanimljivija, lakše ćete savladati gradivo, a i glava manje boli kada pomešate maštanje i učenje. Još jedna pogodnost je što tako možete doći na ideju koja pitanja će biti na ispitu.

Napravite podsetnike

pexels
pexels

U procesu sažimanja gradiva, često se „od skripata pravi skripta“, što nije loše pod uslovom da ta novonastala skripta nije jedini materijal za učenje. Na ovaj način ćete se lakše podsetiti gradiva jutro pred ispit ili kolokvijum, a i samo prepisivanje pomoći će vam da lakše upamtite stvari. 

Naspavajte se

Naravno, san je bitan. Dok spavamo, sležu nam se informacije koje smo prikupili tokom dana i često nam stvari ujutru budu jasnije nego noć pre. Stoga je bolje probuditi se sat, dva ranije ujutru i pročitati još jednom najbitnije pojmove, nego provesti celu noć nad knjigom. Takođe, mnogo je bolje napraviti pauzu nakon 40 – 50 minuta, jer naš mozak često odbija da radi nakon sat i po konstantnog učenja.

Postoje razne tehnike pomoću kojih možete usavršiti vaše pamćenje, ali su za njih često potrebni vežba i vreme, koji nam nekako uvek manjkaju u ovim godinama. Stoga je uvek dobro pribeći nekim jednostavnijim i bržim trikovima poput ovih. Bitno je isprobati svakakve metode dok ne pronađete onu koja vam najviše odgovara.