Kako da leti lakše učite?

FOTO: Faith Promise

Izbor prostorije

Pre svega, morate izabrati adekvatnu prostoriju u kojoj ćete učiti, a to znači, da ne bude pretopla, puna vlage ili slabo provetrena. Pokušajte da nađete hladniju prostoriju, ali osvetljenu. Optimalna temperatura sobe treba da bude između 18 i 22 stepena.

Učite uvek na istom mestu, najbolje je sedeći za stolom. Na stolu pripremite sav materijal za učenje, a sve ostale stvari sklonite. TV uređaj, računar i mobilni telefon isključite. Ono što je takođe bitno, učite uvek u isto vreme. To je dobra strategija za razvoj radnih navika.

Rashlađivanje prilikom učenja

Za uspešno učenje izuzetno je važno vaše zdravstveno stanje, način na koji se hranite, boravak na vazduhu, fizička aktivnost, dovoljno sna.
flasa.jpg
FOTO: Eklinika

Ukoliko imate klimu, ventilator u sobi, ili bazen na naduvavanje u dvorištu, blago vama! Iskoristite to, ali naravno, umereno. Imajte u vidu da se stalno rashlađujete; pijte dosta tečnosti. Jedite laganu hranu sa što više voća i povrća, a izbegavajte masnu, prženu i začinjenu. Zatim, tu su vam dobro poznati osvežavajući napici: voćni kokteli, ice coffee, ice tea, kao i ice cream (ali ne preterujte s tim!).

Podsticaji za učenje

Vrlo važna stvar u učenju, pored motivacije, su i podsticajni faktori. Glavni podsticaj učenju su: pozitivan stav i volja, ugodne misli, pozitivna očekivanja. Gotovo 50% uspeha zavisi od toga koliko imate pozitivno gledište na sve oko sebe. Ishod često zavisi od očekivanja.

Efektivni su, kako oni unutrašnji, tako i oni spoljašnji, koji dolaze od strane sredine. Ukoliko imate u svom okruženju drugove koji su i istom sosu kao i vi, koji znaju kad dolazi vreme učenja, a kad vreme zabave, onda je to dobro po vas, u suprotnom, možete protraćiti ono vreme za učenje na igrice ili izlaske.

Bitno je da se okružite vedrim i pozitivnim osobama koje vas razumeju i podržavaju. One će vam mnogo značiti u trenucima kada naiđe „kriza učenja”, što je i normalno, ali ne treba očajavati, svi smo kroz to prošli, pogotovo u letnjem periodu. Dobar način motivacije je hvaljenje i bodrenje sebe. Ono može biti značajan podstrek u procesu učenja.

Vreme za odmor i relaksaciju

Naravno da i za to treba odvojiti vreme i isplanirati unapred! Između učenja, možete izdvojiti vreme za omiljene aktivnosti, kao što je čitanje romana, gledanje filma, odlazak na bazen, jezero ili kod druga. I vaš mozak, kao i telo traži relaksaciju i punjenje baterije. Tako da možete na ovo gledati kao na zaslužen odmor ili dodatnu motivaciju da svoje obaveze oko učenja završite na vreme, kako bi imali dovoljno prostora za ostale aktivnosti.

Beach_Book.jpg

FOTO: Barbara Delinsky

iSerbia tim vam želi uspešan i produktivan ostatak leta!


IZVORI: Docsity / ОŠ Petefi brigada

Sanja je filozof, sanjar i večiti optimista.