Kako da održite fokus tokom učenja?

FOTO: Key person of Influence

Prevela: Tanja Marić

Prvi deo: priprema za koncentraciju tokom učenja

Obezbedite odgovarajuće okruženje za učenje

Eliminišite sve spoljne faktore koji vas ometaju da biste se bolje koncentrisati na ono što je ispred vas. Morate da nađete mesto koje vam je mirno i ugodno.

Ako ne znate šta vam najviše odgovara, eksperimentišite u raznim okruženjima. Učite u grupi ili sami, uz muziku ili bez, u biblioteci, sobi ili napolju itd.

www_cambridge_org.jpg

FOTO: Cambridge

Sakupite sav materijal za učenje koji vam je potreban

Taj materijal uključuje beleške, knjige, papire, markere i bilo šta drugo što će vam zatrebati da se skoncentrišete i budete produktivni dok učite. Ovo uključuje i grickalice, kao što su bonžita ili neko koštunjavo voće, kao i flašicu vode.

Sve potrepštine bi trebalo da vam budu blizu, tako da ne remetite učenje i odlazite po stvari dok ste skoncentrisani.

Očistite mesto gde ćete učiti

Sklonite sve ono što vam nije potrebno za učenje i održavajte svoj prostor organizovanim, da biste smanjili stres i dozvolili sebi da se lepo skoncentrišete. Ako oko sebe imate stvari koje vam ne trebaju, niti doprinose vašoj koncentraciji, oni su samo smetnja.

EU%20GIF.gif

Isključite svu nepotrebnu elektroniku, naročito mobilne telefone, uređaje za slušanje muzike, a možda i kompjutere (naravno, ako vam nije potreban za učenje).

Držite se rutine

Napravite plan kada ćete učiti i držite se njega. Ovo vam omogućava da od učenja napravite naviku i time ćete povećati šanse da ispoštujete plan učenja. Primer plana učenja pogledajte na sledećem linku.

Nadjite partnera za učenje

Ponekad pregledanje materijala sa nekim može da razbije monotoniju učenja, da razjasni zbunjujuće koncepte, tako što ćete razmenjivati ideje i sagledati stvari iz drugačije perspektive. Partner vam može pomoći i da istrajete u učenju i da se koncentrišete na zadatak ispred vas.

nau_edu.jpg

FOTO: NAU

Nekima učenje sa partnerom smeta. Kada tražite osobu s kojom ćete učiti, probajte da nađete nekoga ko je razuman i fokusiran. Na taj način, terate sebe da budete na istom nivou sa njima.

Nađite podsticaj

Podsticaj vas može motivisati da se skoncentrišete na učenje na određeni vremenski period, nakon čega ćete se nagraditi za to usredsređeno učenje.

Za veće projekte, smislite veći podsticaj kojim ćete nagraditi sebe za dodatni napor koji ste uložili.

Drugi deo: održavanje koncentracije tokom učenja

Nađite metodu učenja koja vam odgovara

Metoda za učenje će vam pomoći da se skoncentrišete dok učite. Naravno, svaka osoba drugačije uči, tako da ćete morati da eksperimentišete i da nađete metodu koja vam najbolje pomaže da se fokusirate. Odaberite neku od metoda koje smo ranije naveli, a koje možete pronaći na sledećem linku.

Koristite se detaljnim ispitivanjem

Detaljno ispitivanje zapravo odgovara na pitanje zašto je to nešto što učite tačno. To je kao da opravdavate zašto je neka činjenica ili tvrdnja važna. Ovo možete koristiti i onda kada razgovarate o idejama naglas i upoznajete se sa materijalom, tako što opravdavate i objašnjavate njegovu važnost.

castprofessionallearning_org.jpg
FOTO: Cast Professional Learning

Mentalne strategije za koncentraciju

Poboljšanje koncentracije zahteva vreme i strpljenje. Nakon vežbanja ovih strategija, videćete napredak u roku od samo nekoliko dana. Neke strategije uključuju:

- Budite prisutni. Kada postanete svesni činjenice da niste usredsređeni na ono što učite, kažite sebi „Budi prisutan/a” i pokušajte da uspostavite kontrolu nad sobom i da se ponovo fokusirate na ono što učite.

- Vodite računa o čemu razmišljate. Zabeležite svaki put kada ste uhvatili sebe da ste odlutali od onoga na šta bi trebalo da ste skoncentrisani. Kako budete postajali bolji u vraćanju sebe u realnost i zadatak koji morate da uradite, smanjivaće se i učestalost lutanja.

- Dozvolite sebi da brinete. Istraživanje je pokazalo da, kada ljudi odvajaju vreme da brinu i razmisle o tim stvarima, zapravo, brinu 35% manje tokom četiri nedelje. Ovo dokazuje da ako dopustite sebi da se brinete i razmišljate o nekim stvarima određeno vreme, potrošićete manje vremena na to onda kada bi trebalo da se koncentrišete na učenje.

Set_And_Reach_Goals_02_2016.jpg

FOTO: Become A Blogger

Postavite ciljeve učenja

Iako neki predmeti koje učite nisu uvek najzanimljiviji, možete da se fokusirate na nešto drugo dok učite da biste olakšali koncentrisanje. Stvaranjem ciljeva, menjate svoje učenje od „moram da preguram ovo” do postizanja određenih ciljeva i na taj način uspećete da napredujete u učenju.

Na primer, umesto da mislite „moram da naučim celo šesto poglavlje večeras”, postavite sebi cilj: „naučiću poglavlja 1, 2 i 3 do 4:30, a onda ću se prošetati”. Na taj način pretvarate učenje od dosadnog, ogromnog zadatka koji se mora pregurati, u manje delove koje ćete uspeti da ostvarite.

Učite uz manje pauze

Obično, kada učimo sat vremena pa napravimo pauzu od 5-10 minuta, lakše se koncentrišemo na zadatak. Pravljenje kratke pauze dopušta mozgu da se opusti tako da može da ostane produktivan i da nastavlja da prima informacije.

Pomerajte se. Ustanite i rastegnite se nakon celočasovnog sedenja. Možete da radite jogu, sklekove ili bilo koju drugu fizičku aktivnost koja će vas razmrdati. Ove kratke pauze u učenju pomoći će da vreme koje provedete učeći bude produktivno i s punom pažnjom.

Saveti:

1. Pokušajte da izbegnete pričanje sa drugima, da biste mogli da se skoncentrišete.
2. Vizualizujte to što učite ili pokušajte da ga povežete sa stvarnim aspektima vašeg života. Može vam pomoći da zapamtite detalje.
3. Čitajte naglas, jer ponekad nam to može pomoći da bolje razumemo nešto što nas zbunjuje.
4. Napravite pauzu do 20 minuta nakon dva sata učenja, da biste imali vremena da se opustite i koncentrišete.


IZVOR: Wikihow

Tanja smatra da šta zračiš, to i privlačiš!