Kako da priuštite letovanje kada ste student?
Pixabay

Uz veselo društvo, zanimljivu destinaciju i temeljnu organizaciju dobar provod je zagarantovan. U nastavku pročitajte kako da priuštite letovanje u toku studiranja.

1 evro dnevno

Budžet prosečnog studenta u Srbiji teško da bi pokrio troškove jednog pristojnog letovanja na grčkom ili crnogorskom primorju. Ipak, postoji mnoštvo načina na koje možete štedeti tokom godine i skupiti dovoljno novca za 10 dana uživanja u čarima mora ili pak planine, ako niste ljubitelj mora. 

Pixabay
Pixabay

Ukoliko biste dnevno štedeli po 1 evro (120 dinara), za godinu dana imali biste preko 300 evra, što, složićete se, svakako može da pokrije troškove jednog lepog letnjeg odmora.

Najpovoljnije parče pice, pomfrit ili limunada u gradu koštaju upravo tih 120 dinara. Taj novac ostavite sa strane, a za duplo manji iznos sami spremite hranu ili otiđite u studentsku menzu. Nabavite kasicu, jer ovo je samo jedan od načina kako da uštedite 1 evro dnevno, a možete i sami da osmislite svoj. Jedino je važno da ostanete dosledni i baš svakog dana ostavite tih 120 dinara u kasicu. 

First/last minute ponude

Okupite ekipu ranije i najkasnije početkom proleća rezervišite aranžman u nekoj od brojnih turističkih agencija. Ovakve, first minute ponude budu čak i sa 50% popusta, te što se pre organizujete, jeftinije ćete proći. Takođe, posetite i sajam turizma gde možete ostvariti i popust pri rezervaciji termina. U zavisnosti od vaše fleksibilnosti i spremnosti da se već kroz 48 sati nađete na putu za letnju avanturu, možete računati i na tzv. last minute ponude, koje su takođe veoma povoljne. 

Pixabay
Pixabay

Brojne agencije takođe imaju i posebne ponude za mlade i studente, pa se dobro raspitajte i iskoristite sve pogodnosti. Nikada ne putujte sa neproverenom ili loše kotiranom agencijom!

Organizacija je ključ

Za letovanje sa ograničenim budžetom potrebna je dobra organizacija. Dakle, unapred se dogovorite sa društvom, budite sigurni da ćete obezbediti dovoljnu količinu novca i ništa ne prepuštajte slučaju. 

Honorarni poslovi

Organizujte se tako da između julskog ispitnog roka i polaska na more obezbedite nekoliko dana tokom kojih možete pronaći neki posao, čija je isplata na dnevnom nivou. Ovo je idealan način da zaradite džeparac. Posao možete pronaći preko omladinskih zadruga, oglasa, a koristite i fejsbuk grupe posvećene nalaženju studentskih poslova.

Kompromis

Najvažnije je da budete svesni svojih finansijskih mogućnosti i da izvučete maksimum iz date situacije. Spremite se na kompromis i budite spremni na možda nešto lošiji smeštaj u zamenu za dobru destinaciju. 

Pixabay
Pixabay

Paradajz turizam?

Ne morate biti onaj ekstremni tip tzv. paradajz turiste, koji putuje sa punim gepekom povrća, suvog mesa i konzervi gotovih jela, ali ni svaki obrok u restoranu se ne podrazumeva. Večera u restoranu koštaće vas bar duplo skuplje od nekog lokalnog, karakterističnog jela na ulici, kao što je na primer giros u Grčkoj ili kebab u Turskoj. 

Pixabay
Pixabay

Na ovaj način ćete uštedeti, ali i upoznati se sa kuhinjom zemlje u kojoj ste.

Dobro raspoloženje!

Ni najluksuznije letovanje ne može da zameni skroman odmor na nekom čarobnom mestu, u društvu osoba čija vam energija prija.

Nakon godine napornog učenja, uz ove savete, priuštite sebi letovanje iz snova. Zaslužili ste.


Srećan put!