Kako da studiraš i radiš
Pixabay

Prvo pitanje koje se postavlja jeste gde naći posao koji ispunjava naše uslove i potrebe. Nađa Kreculj je izjavila za portal iSerbia da je počela da traži tamo odakle većina polazi — od studentskih zadruga.


„Moj prvi posao su bile dnevne promocije koje se rade u tržnim centrima i supermarketima od 6 do 8 sati dnevno. Međutim, bilo mi je strašno naporno. Treba da stojite u mestu, ne smete da razgovarate ni sa kim ili sednete, a pored svega, čekate i do tri meseca za isplatu dnevnica. Kada sam radila preko dana, npr. od 12 do 20 časova, imala sam osećaj kao da mi je propao ceo dan. U takvim smenama, nisam imala vremena ni za šta.“

Pexels
Pexels

Posle nekoliko promenjenih poslova, Nađa trenutno radi noćne promocije alkoholnih pića u klubovima. „Radim petkom i subotom po 3 sata noću i zarađujem duplo više novca nego kad sam radila 6 i više sati dnevno. Ovo je alternativa koju bi svakom preporučila.“ Njoj ovaj posao ne oduzima puno vremena i zadovoljna je zaradom. Smatra da studenti ne treba da pristaju na više od četiri sata dnevno, pet dana nedeljno.


S njom se slaže Milan Mladenović koji je za portal iSerbia rekao da je nekad radio teške fizičke poslove i po deset sati dnevno. „Zarada je bila odlična, ali nemojte to raditi sebi. Kako bih krenuo sa takvim smenama, tako bi obaveze na fakultetu padale u vodu. Tada sam prednost dao poslu i novcu u odnosu na fakultet, a to je bila velika greška.“

Pexels
Pexels

U Beogradu mali procenat poslova koji se nudi studentima podrazumeva 4 sata radnog vremena. Za usklađivanje obaveza, najbolje su se pokazali honorarni poslovi, koje su studenti sami pronalazili ili započeli.


Nedeljko Tišanović izjavio je za portal iSerbia da se već 3 godine bavi šminkanjem. „Šminkanje se pretvorilo u jednu veliku strast. Počelo je kao vid zarade, a sada mi je žao što nemam još više vremena da šminkam. Kada počneš nešto novo da radiš, naravno da je teško. Moraš u to da uložiš određeno vreme bez ikakve nadoknade, ali kada počneš da unovčavaš svoj naporan rad, sve dođe na svoje.“ Nedeljko radi uglavnom vikendom, 4-6 sati dnevno.


Najbolja opcija su svakako poslovi gde studenti u dogovoru sa svojim poslodavcem sami biraju kada će raditi. Miloš Stanimirović i Marija Bojović rekli su za portal iSerbia da su imali sreće da nađu takve poslove.


Miloš je našao posao preko jednog oglasa gde se tražila osoba koja će snimati video recepte pravljenja raznih poslastica. „Pratim kamerom kako prave torte i kolače, montiram i editujem klipove i kačim na sajt. Radim po dogovoru u zavisnosti od obaveza i predavanja. Zarada je dobra, a i zabavno mi je na poslu, što je najbitnije.“

Pexels
Pexels

Marija već godinu dana radi u jednoj od redakcija Prve srpske televizije. „Pišem priloge, montiram ih, izlazim na teren sa kolegama i stičem iskustva za rad u kolektivu. Radno vreme mi je fleksibilno. Provodim u redakciji 4-5 sati dnevno u zavisnosti od obaveza koje imam taj dan.“


Ti supermeni koji rade i studiraju preporučuju vam da ne pristajete na bilo šta. Ne možete raditi 8 sati dnevno, 5 dana nedeljno i imati vremena za sve. Uživajte u studentskim danima, radite kad imate vremena i ako možete, nađite nešto što volite da radite.