Kako napisati mejl profesoru?

Priredila: Aleksandra Savić

Foto: BuildFire

Za pravilno napisan mejl potrebno je slediti sledeća uputstva:

1. Vaša e-mail adresa

Mejl treba slati isključivo sa individualne adrese, koja ima pristojan naziv, jer profesori nisu u obavezi da odgovaraju na anonimne mejlove. E-mail adresa mora imati pristojan naziv, kako biste pokazali svoju ozbiljnost. Uglavnom bi trebalo da sadrži vaše ime i prezime ili bar neku kombinaciju ta dva.

Na primer: jelenajasnić@..., stojkovic91@..., ali nikako slatkamala@..., ili nešto slično.

2. Naslov e-mail-a (Subject)

Subject ili naslov poruke je veoma bitan. On sadrži sažet opis poruke. Može se desiti da, ukoliko ne napišete naslov poruke ili ne napišete adekvatan naslov, takav mejl ne bude pročitan od strane profesora/ke.

-poslovna_komunikacija.gif

Naslov poruke ne treba biti ni prekratak, ni predugačak, već dovoljno dug da prenosi suštinu mejla. Takođe, treba imati na umu i to da pojedini profesori predaju više predmeta ili rade na više različitih fakulteta, pa je u naslovu potrebno i to navesti.

Na primer: Seminarski rad iz Genetike, PMF.

3. Sadržina poruke

Poruka bez pozdrava se smatra nepristojnom, zato poruku započnite sa: Poštovani/a profesore/ko. Možete napisati i prezime profesora/ke samo, u tom slučaju, vodite računa da napišete ispravno prezime, da ne biste upali u nevolju.

Velika slova za čitave rečenice nemojte koristiti. U komunikaciji sa profesorom/kom nemojte koristiti smajliće, a profesoru/ki obavezno persirati.

Nakon pozdrava, napravite razmak u odnosu na prvi pasus, koji ćete započeti velikim slovom. Sama sadržina poruke treba biti kratka i jasna. Pitajte ili obavestite profesora/ku o onom što treba, ali nemojte biti preopširni ili previše detaljisati.

shutterstock_87109075.jpg

Foto: PRNewser

Jednostavno, onaj koji čita poruku mora znati o čemu govorite, šta je to što vas konkretno interesuje ili muči. Ako imate neka dodatna pitanja sačekajte odgovor profesora/ke, a zatim postavite dodatno pitanje.

Ukoliko profesoru/ki šaljete seminarski rad ili neki drugi prilog, obavezno to u tekstu poruke i naglasite. Na primer: U prilogu se nalazi seminarski rad. Naziv priloga isto mora biti primeren.

Mejl završite sa pozdravom i potpisom. Na primer: Srdačan pozdrav, S poštovanjem, Unapred zahvalan/a..., a onda, u novom redu ime i prezime, zatim, ispod toga, fakultet i godina studiranja ili broj indeksa.

Kada završite sa pisanjem, pažljivo pročitajte još jednom mejl.

4. Gramatički i pravopisno ispravna poruka

Veoma je važno da poruka koju ste napisali bude gramatički ispravna i bez slovnih grešaka. Ukoliko koristite latinicu, slova poput: č, ć, ž, š i đ, moraju biti pravilno napisana, zato promenite jezik tastature. Pojedini profesori vole da mejlove pišete isključivo ćirilicom i samo na takve mejlove odgovaraju. Informišite se i o tome.

5. Zahvalite se na odgovoru

Kada vam profesor odgovori na mejl, ako imate dodatnih pitanja - pitajte ili ako nemate - zahvalite se. Na primer: Hvala Vam na odgovoru.


Izvor: Studentski život

Aleksandra je nasmejana čupavica.