Kako održati korak sa čitanjem na fakultetu?

FOTO: Homeschool Potpourri Books

Prevela: Aleksandra Valjević

Ukoliko ste na početku studija, opterećenje čitanjem potrebne literature je verovatno znatno veće, nego što ste iskusili u srednjoj školi. Ako ste na višim godinama studija, može vam se činiti da se količina svake godine povećava, baš kada ste pomislili da ste se prilagodili.

Srećom, ne postoji dobar ili loš način da ostanete na pravom putu sa univerzitetskim čitanjem. Rešenje kojim možete da upravljate, dolazi iz pronalaženja vašeg ličnog stila učenja i saznanja da je prilagodljivost važan deo svakog dugoročnog rešenja.

1. Otkrijte kada najbolje napredujete u svom čitanju

Da biste uspešno pročitali svu dodeljenu literaturu, potrebno je mnogo više od prostog prelaženja očima preko svake stranice. Naime, radi se o razumevanju i razmišljanju o pročitanom gradivu.

EU%20GIF.gif

Razmislite ili čak, napravite eksperiment o tome šta je najbolje za vas. Da li ste više zapamtili kada ste čitali u periodu od 20 minuta ili ste bolje naučili kada ste proveli sat - dva udubljeni u čitanje i niste radili ništa drugo.

Slično tome, proverite da li vam više odgovara da pustite muziku u pozadini, ili da budete u bučnom kafeu, ili vam više prija tišina u čitaonici? Svaki student ima svoj poseban način na koji efikasno obavlja domaći zadatak; otkrijte koji način je najbolji za vas.

2. Rasporedite vreme za čitanje u svoj planer

Većina studenata je odlična, kada je potrebno da se dodaju stvari u raspored, kao što su sastanci, treninzi i druge aktivnosti. Dodatne stvari, kao što su domaći zadatak ili pranje veša, često se obavljaju kada god je to moguće. Ovakvo labavo raspoređivanje čitanja i ostalih zadataka, može da vas dovede do odugovlačenja i odlaganja obaveza i bubanja u poslednjem času.

Shodno tome, zapišite i postarajte se da ostavite dovoljno vremena u svom rasporedu, da biste pročitali sve što je potrebno u toku svake nedelje. Ako možete da napravite zabelešku da prisustvujete sastanku, sigurno možete da napravite sličnu zabelešku da vas podseti da obavite svoje čitanje.

3. Čitajte efikasno

Neki studenti prave beleške. Drugi podvlače, treći prave kartice sa podsetnicima, dok neki imaju svoj sistem koji im odgovara. Čitanje, zapravo, sadrži mnogo više od toga da pređete od strane 1 do strane 36.

Univerzitetsko čitanje podrazumeva razumevanje onoga što čitate i eventualno, potrebu da to znanje koristite kasnije (na primer, tokom ispita ili u nekom radu).

How_to_Read_a_Pile_of_Books.jpg

FOTO: Rightattitudes

Da ne biste kasnije morali ponovo da čitate isto gradivo, budite efikasni već tokom prvog čitanja. Mnogo je lakše, posle svega, da se vratite i pogledate svoje beleške ili podvučene delove za strane od 1 do 36, nego da u potpunosti ponovo pročitate svih 36 strana pre svog ispita.

4. Priznajte sebi da ne možete sve da uradite na vreme

To je surova realnost – i pravo vreme da razvijete svoje veštine upravljanja vremenom. Treba da budete svesni toga da je na fakultetu skoro (ako ne i) nemoguće da 100% vašeg vremena usredsredite na 100% čitanja. Važno je da naučite da nešto ne možete da uradite i onda da pustite da ponekad stvari idu svojim tokom.

Da li, možete propustiti nešto na časovima na kojima vam dobro ide i da se usresredite više na časove koji su vam teški? Možda možete brzo da pregledate beleške sa jednog predavanja i tako sebi ostavite više vremena da pročitate materijale sa drugog predmeta, sa više pažnje i vremena.

Ponekad, jednostavno, nije moguće obaviti celokupno čitanje literature na fakultetu, bez obzira na to koliko se uporno trudite ili koliko su dobre vaše namere. Dokle god je ovo izuzetak, a ne pravilo, naučite kako da budete fleksibilni i da se prilagodite onome što ste u mogućnosti da postignete. U stvari, to bi trebalo da vas dovede do toga da postanete efikasniji i produktivniji u onome što ste sposobni da uradite.


IZVOR: Collegelife

Aleksandra je poslovno - finansijski savetnik i misli da se sve u životu može izraziti u procentima.