Kako poređenje sa kolegama utiče na studente?
Pixabay

Verovatno nema studenta koji bar jednom nije bio u sličnoj situaciji i poredio sebe sa kolegama, ogovarao ih i gomilao bes i nezadovoljstvo u sebi. Međutim, da li je to dobro i zašto nije? O tome govorimo u nastavku teksta.

Džek Kenfild je rekao „Uopšte posmatrano, mislim da je poređenje sa drugim ljudima prečica do ličnog nezadovoljstva” i upravo je ova rečenica ono što nam treba kada padnemo u „iskušenje″ da se poredimo sa drugima. Jer time pokazujemo da više mislimo o drugima nego o sebi.

Porediti se sa drugima i biti ljubomoran ne čini nas boljima. Naprotiv, može samo da nas ometa. Zapravo, akademski uspeh i psihičko stanje trpe kada se student upoređuje sa kolegama.


Razmišljanje o upesima drugih, analiziranje njihovih načina i vremena koje potroše na učenje, za nas može biti dobro samo u jednom slučaju. Kada nam taj neko služi kao uzor, kada to utiče na nas da učimo više, da budemo redovni na predavanjima, kada nas to tera da budemo bolji od nas samih i kada se radujemo tuđem uspehu.

Pixabay
Pixabay

U svim ostalim slučajevima bilo kakvo upoređivanje sa kolegama nema nikakvog smisla i ne donosi ništa dobro. Jer, ima li smisla upoređivati se sa nekim ko nema isti cilj(iako nam se na prvi pogled može učiniti da je tako) ili ima drugačiju strategiju od nas? U nastavku vam otkrivamo i zašto.

Fakultet je mesto različitosti. Svi smo došli iz različitih krajeva, sa drugačijim ciljevima. Razlikujemo se po starosti, iskustvu, drugačije razmisljamo.

Ne gledaju svi studenti isto na fakultet


Neko mašta o poziciji i poslu koji će dobiti nakon diplomiranja, a neko o znanju koje će tada posedovati. Zato pazite sa kim se upoređujete. O čemu vi maštate? Ako ste od onih iza kojih stoji znanje nakon fakulteta, do sada ste već shvatila da nema svrhe upoređivati se sa nekim kome se „posrećilo″.

Nemamo svi iste sposobnosti


Nemaju svi studenti isti ritam. Neko ne može da uči pod pritiskom i tri dana pre ispita se ne odvaja od knjige, već je svoje vreme rasporedio tako da je učio pre toga, a sada samo lista knjigu i ponavlja. Neko ipak, ne može sebe da natera i ozbiljno uči dok ne svhati da je ispit za nekoliko dana. 


Mnogima je lakše da uče noću, dok neki studenti ipak misle da imaju najveću koncentraciju u jutarnjim časovima. Prosto drugačiji smo. Ne terajte sebe na nešto što ne možete. Svako od nas zna najbolje šta, koliko i kada možemo nešto da uradimo.

Pixabay
Pixabay

Zato merite svoj uspeh, a ne uspeh nekog drugog.

Pokušajte da svakim danom budete bolji. Fokusirajte se na sebe i svoj lični napredak. Poredite sebe sa osobom koja ste bili juče i uvek ćete se truditi da budete bolji. Jer svi žele da idu napred. To će nas dovesti do cilja.

Izvor: NajStudent