Kako preživeti godinu samofinansiranja?
Pixabay

Kada se, pri upisivanju fakulteta, nađete ispod linije za budžet ili pak ne skupite potreban broj ESPB poena za finansiranje iz budžeta, učiniće vam se kao da vam se svet ruši i da gubite tlo pod nogama, jer je, usled relativno teške finansijske situacije u zemlji, nastavak vašeg školovanja neizvestan, a i svima je jasno da ne mogu roditelji finansirati svaki trošak. Pored toga, iz godine u godinu cene školarina su sve više, te samofinansiranje sa sobom nosi i niz (ne)pogodnosti.

Menza

Cena obroka u menzama za samofinansirajuće studente duplo je skuplja, nego za vlasnike budžetskih kartica, ali su se samofinansirajući studenti dosetili načina za uštedu, a to je kupovina budžetskih kartica. Možda će vam se učiniti kao velik trošak da odjednom izdvojite nekoliko hiljada dinara za karticu, ali uzimajući u obzir duplo manju cenu obroka i period u kome ćete koristiti ovu pogodnost, kupovina budžetske kartice se i tekako isplati.

Ovo je jedan od ne toliko legalnih, ali opšte prihvaćenih načina da uštedite u godini samofinansiranja.

Dom

Pravo na smeštaj u studentskom domu po mesečnoj ceni manjoj od 2000 dinara imaju samo budžetski studenti. Naravno da se i u ovom slučaju, kao i kod kartica za menzu, vrše prodaje mesta u domovima, ali za razliku od menze, ova trgovina je kažnjiva i postupak je drastično rigorozniji ukoliko vas „uhvate“ da ilegalno živite u studenstkom domu. 

Pixabay
Pixabay

Kao samofinansirajući student, imate pravo na smeštaj u domu po tzv. ekonomskoj ceni, koja iznosi oko 10000 dinara mesečno. Na vama je da odlučite da li vam je bolja ova, ili opcija privatnog smeštaja, koji u slučaju cimerskog načina stanovanja, malo dalje od centra grada, može izaći i povoljniji.

Stipendije i krediti

Dok su stipendije pogodnost za budžetske studente, na kokurs za dobijanje studentskog kredita možete se prijaviti i kao samofinansirajući student

Ipak, imajte u vidu da je kredit bespovratan samo u slučaju da nijednu godinu studija ne obnovite i da vam prosek ocena po završetku fakulteta ne bude manji od 8,5.

Dakle, samo u tom slučaju kredit zapravo prelazi u oblik stipendije, dok u suprotnom, vraćate celokupan iznos kredita. Studentski kredit prima se 10 meseci godišnje, a iznosi oko 8000 dinara mesečno. 

Pixabay
Pixabay

Povremeni poslovi

Ukoliko vam obaveze oko fakulteta i učenja dozvoljavaju, kao prihod izaberite neki honoraran posao. Znanje nekog stranog jezika ili rada na računaru otvoriće vam vrata freelance-inga i dobre zarade od kuće, što je još jedna od sjajnih opcija da pomognete sopstvenom budžetu u godini samofinansiranja. S druge strane, postoji i mnošto standardnih poslova. Za njih postoje studentske (omladinske) zadruge koje nude brojne honorarne poslove. Ne oklevajte, raspitajte se i učlanite u neku od njih. 

Trud, rad, disciplina, budžet

Pixabay
Pixabay

Na kraju, ono najvažnije, godina samofinansiranja neka vas nauči da nijedan komfor ne dolazi sam od sebe. U ovoj godini budite posvećeni, vredni i istrajni, a sav trud isplatiće se već kroz nekoliko meseci, kada u rukama budete držali budžetsku karticu za menzu, živeli u domu po budžetskoj ceni i mesečno primali stipendiju, bez bojazni da ćete sav taj novac morati da vratite. 

Odricanje je sastavni deo studiranja svakog prosečnog studenta u Srbiji. Ipak, kao samofinansirajući student moraćete malo veću žrtvu da podnesete.

Bilo kako bilo, na kraju, sa diplomom u ruci, prisetićete se studentskog života sa najlepšim uspomenama, a sa generacijama iza vas, koji se ponekad nađu u teškoj situaciji usled godine samofinansiranja, nesebično podelite ove savete.