Kako savladati ispitnu anksioznost?
Pexels

Ispitna anksioznost je problem sa kojim se najčešće suočava populacija mladih između 18. i 28. godine. Prepoznajemo je u situcijama prilikom ispitivanja/polaganja ispita, a prati je trema. Zabrinjavajuće je da se zaista mali broj ljudi konsultuje da stručnim licima, te tako nastaju trajne posledice, kako psihičke, tako i društvene, pa kao logičan sled događaja, neretko dolazi do napuštanja, odnoso promene fakulteta.


Psiholozi ističu da je veoma bitno razgovarati i potražiti stručnu pomoć, kako bi izbegli nepotrebne komplikacije koje mogu prozrokovati čak i ozbiljne zdravstvene problem, poput paničnih napada. Stoga je bitno suočiti se na vreme i potražiti pomoć stručnjaka. Na taj način pomoglo bi se mnogobrojnim studentima da lakše prebrode ispitne situacije.

Kako se manifestuje i na koji način se možete izboriti?

Kada nam se dijafragma podigne, ona pritiska naša pluća što sprečava dovod kiseonika. Srce jače lupa, sto uzrokuje ubrzano disanje i osećamo pritisak u glavi. U takvim situacijama, savet psihologa je da uradite sledeće: 

Udahnite duboko, stisnite zube i lagano ispuštajte vazduh kroz njih. Ponovite isti postupak 8-10 puta. Na taj način ćete opustiti dijafragmu i moći normalno da dišete.

Pexels
Pexels

Veoma je bitno da nađete najbolji način da opustite svoj mozak. Nije važno da li je to topla kupka, opuštajuća muzika, meditacija, joga, knjiga ili nešto drugo što se vama dopada, važno je da vas ove aktivnosti stavljaju u sadašnji trenutak. To znači da ne pratite svoje uznemirujuće mislima, već ih pustite i usredsredite se na ono što vam prija.

Dragi studenti, strah od ispita je normalna pojava, ali da biste izbegli nepotrebni pritisak i pobedili ispitni strah savetujemo vam da se dobro organizujete i savladate ga uz neke od tehnika koje smo naveli u tekstu, a samim tim i sebi olakšate studiranje.

Zapamtite, strah ne postoji nigde osim u umu.

Izvor: Magazinstudent.rs