Kako se hrane beogradski studenti?
Pixabay

Dolaskom na studije u drugi grad mnogo toga se menja, navikavamo se na drugačiji način života, učimo da rešavamo probleme na koje do tada nismo nailazili. Jedan od takvih problema je i ishrana tokom studija. Odvajanje od majčine kuhinje može biti traumatično iskustvo, ali vremenom naučite da živite po novim pravilima. Postoji više načina da „preživite” studentske dane, a mi ćemo vam predstaviti neke od njih.


Najčešće, i verovatno najjeftinije rešenje, jesu studentske menze. Osim toga što je cena obroka u menzi prilagođena studentima, studenti koji se hrane u menzi ističu veliki izbor jela. Takođe, velika prednost je i ušteda na vremenu koje bi potrošili na spremanje hrane i pranje posuđa.


Dunja Đukić, studentkinja Medicinskog fakulteta, za portal iSerbia izjavila je da smatra da „hrana u menzi nije preterano ukusna, ali je jeftina i zdrava”, pa se zbog toga gotovo svakodnevno hrani na taj način, dok Isidora Ilić, studentkinja Farmaceutskog fakulteta, za iSerbia portal kao glavni problem navodi to što često ima premalo mesa za njene potrebe.

Ipak, oslanjanje isključivo na menzu može biti problem kada je u pitanju usklađivanje dnevnog rasporeda. Ukoliko niste jutarnji tip, teško da ćete stići da doručkujete u menzi, a svakodnevne obaveze na fakultetu ili poslu mogu vas sprečiti da odete na ručak u terminu koji je za to predviđen. Takođe, studenti koji žive daleko od menze često odustanu od ovakvog načina ishrane.


Čini se da ipak najveći problem imaju vegetarijanci. Naime, u većini beogradskih menzi možete zatražiti da u uobičajeni obrok ne dodaju meso, ali tada porcija često bude nedovoljna. Takođe, ljudima muslimanske veroispovesti često predstavlja problem to što vrlo brzo nestane meso koje nije svinjetina, pa se moraju zadovoljiti obrokom bez mesa.


Menza za većinu studenata nije samo mesto na kome se može ručati ili večerati. To je i mesto na kome se družite, srećete ljude koje inače retko viđate, a može se desiti da baš tu upoznate najbolju drugaricu ili ljubav svog života. Ovo je jedan od razloga zbog čega je menza prvi izbor većine studenata.

Pixabay
Pixabay

Kako se još možete hraniti?

Studenti koji se ne hrane u menzi kao jedan od glavnih razloga za to ističu da im se često jede nešto drugo, čega na tog dana jelovniku nema. Oni najčešće pribegavaju najbržem i najlakšem rešenju: pekarama ili brzoj hrani. Ovo nije idealno rešenje jer je ovakva hrana najčešće nezdrava. U redu je povremeno se počastiti pecivom ili picom, ali nikako svakoga dana.


Spremanje hrane kod kuće često oduzima više vremena nego što prosečni student može izdvojiti. Ipak, oni koji se trude da se hrane zdravo, najčešće se trude da sami kuvaju. Kvalilitetna ishrana uvek treba biti na listi prioriteta, pa je bolje uložiti više novca i vremena na spremanje hrane, nego jesti onu nezdravu i lako dostupnu. Ipak, i kuvanje ima svoje nedostatke. Prvo, i većini studenata najvažnije: mnogo je skuplje kupovati namirnice i spremati hranu nego se hraniti u menzi. Ipak, ukoliko ste u mogućnosti, sopstvena kuhinja je odlično rešenje, a ovakav način ishrane može biti i dobar povod za druženje. Neko može doneti hranu, neko piće, a najbolji kuvar u društvu neka bude zadužen za pripremanje ručka ili večere. Dobro ćete se najesti, a još bolje zabaviti.


Takođe, nekim studentima roditelji šalju hranu od kuće. Jovana Grković, studentkinja Filološkog fakulteta, za iSerbia portal ističe prednosti ovakve ishrane. Navodi da jede hranu koja je kvalitetnija od one iz menze, kao i to da uvek ima onoga što ona najviše voli. Ipak, teško je izvodljivo da uvek imate hrane od kuće, pa ćete se, ukoliko se odlučite na ovo, morati snalaziti na različite načine kako biste zadovoljili svoje dnevne potrebe.


Idealno rešenje je kombinacija svih načina ishrane. Ipak, to je u većini slučajeva nemoguće. Zbog toga vam preporučujemo da isprobate sve i vidite šta vam najviše odgovara. Prijatno!