Kako se pripremiti za kolokvijume?

FOTO: Embassy Of Israel

Kolokvijum je jedan vid predispitnih obaveza, ispit pre samog ispita. Njegova najbitnija uloga je da vas natera da konstantno učite, a ako ga uspešno savladate, može vas, čak i osloboditi jednog dela ispita. On može biti i uslov da se izađe na ispit i u tim slučajevima ocena koju dobijete na kolokvijumu najčešće ne utiče na ocenu koju ćete dobiti na ispitu. U svakom slučaju, sve to zavisi od profesora.

Kako biste se što uspešnije pripremili za kolokvijume, potrebno je znati sledećih nekoliko stvari:

1. Priprema za kolokvijum počinje onog trenutka kada shvatite da je, zahvaljujući Bolonji, svaki bod bitan. U te bodove spadaju: prisustvo na predavanjima i vežbama, aktivnost, seminarski radovi i naravno, kolokvijumi. Razmišljajte o svakoj od ovih obaveza i ne dozvolite sebi da dođete u tu situaciju, da vam treba samo bod da dobijete prolaznu ocenu ili onu ocenu koju želite.

2. Budite aktivni na predavanjima i nemojte se ustručavati da zatražite pomoć od profesora ili asistenta. Profesori uglavnom vole kada se neko interesuje baš za njihov predmet. To vam svakako može ići u prilog.

output_6cz6ud.gif

3. Zatim dolazi veče pred kolokvijum. Tada treba da se opustite i ne razmišljate o potencijalnom ishodu kolokvijuma. Pripremite sve što vam je potrebno za sutrašnji dan i idite na spavanje što ranije.

4. Sledećeg dana odlazite na fakultet. Na polaganje kolokvijuma čeka mnogo ljudi i verovatno će veliki broj njih pokušati da unese nervozu u ostale kolege. Ne dozvolite da takozvani ,,paničari“ unište vaše samopouzdanje. Normalno je da svako od nas oseća neku vrstu treme pred kolokvijum ili ispit, ali to nije znak da ih niste dovoljno dobro spremili. Izdvojite se od svih ostalih, udahnite nekoliko puta i ostanite pribrani.

5. Kada profesor podeli testove, odmah se potpišite, kako kasnije ne biste zaboravili, a zatim pažljivo saslušajte njegova upustva. Možda vam čak i olakša odgovore na neka pitanja. Skoncentrišite se i nikako nemojte da budete brzopleti. Polako pročitajte svako pitanje, koliko god vam je puta potrebno, jer se lako može desiti da odgovor, za koji ste na prvo čitanje pomislili da je tačan, zapravo nema nikakve dodirne tačke sa postavljenim pitanjem.

bigstock_-45126647-multiple-choice-tests.jpg?w=620

FOTO: F.A. Davis Blog

6. Ustanovite sistem prema kome ćete odgovarati na pitanja i pridržavajte ga se. Najbolje je na početku uraditi lakša pitanja, za koja ste sigurni da znate tačan odgovor, a zatim se pozabavite težim. Ukoliko niste sigurni šta je odgovor na neko pitanje, iskoristite sistem eliminacije. Ako na kolokvijumu postoje negativni poeni, onda sami procenite koliko je pametno rizikovati.

7. Potrudite se da kolokvijum završite na vreme. Značiće vam ako vam ostane vremena za još jednu proveru svih odgovora. Proverite i da li ste propustili neko pitanje. Ako pišete grafitnom olovkom, obavezno podebljajte hemijskom sve što ste napisali, u suprotnom vam se odgovor neće priznati (osim ako profesor dozvoli da pišete samo grafitnom).

8. Kada budete proveravali test, velika je verovatnoća da ćete pomisliti da su vam neki odgovori netačni i što više puta budete čitali to što ste pisali, to ćete biti nesigurniji. Upamtite, najčešće su oni odgovori koji vam se na prvi pogled čine tačnim, zapravo tačni. Ne dozvolite da u naletu sumnje izbrišete tačan odgovor.

Pošto ste sad već sigurni da ćete položiti kolokvijume, možete polako krenuti ka sledećem nivou - spremanju ispita. Na ovom linku možete saznati kako da lakše spremite i položite ispite. Srećno!


IZVORI: Studentski život, Edukacija

Jovana je anglofil, studira ruski jezik, voli špansku umetnost, obožava francuske filmove i irsko pivo.