Kako uskladiti brigu o kućnom ljubimcu i fakultetske obaveze
Pixabay

Dobro poznat problem svih studenata iz unutrašnjosti, pored prepunih kofera i strepnje, jeste i pitanje: „Da li povesti svog ljubimca?“ 

Promena životnog prostora može biti izuzetno velik stres za životinju. Koliko god smatrali da je vašem ljubimcu mesto pored vas, bitno je da dobro promislite i o njegovim potrebama. Period adaptacije na novo okruženje je individualan za svakog ljubimca. Morate objektivno proceniti šta je najbolje za njega. 

Pixabay
Pixabay

Ukoliko odlučite da vaš ljubimac pođe sa vama u nove avanture, treba da budete svesni odgovornosti koju i dalje imate prema njemu, bez obzira na nagomilavanje fakultetsih obaveza.

Prva prepreka na koju nailazite jesu stanodavci koji na sam pomen psa ili mačke spuštaju slušalicu, a da čak i ne stignete da im objasnite da je ljubimac naučen na život u stanu. Ukoliko ste ostvarili pravo na smeštaj u studentskom domu, nažalost, to će biti nesavladiva prepreka. Rastanak će biti težak, ali potrebno je shvatiti da ljubimac ostaje u udobnosti doma na koji je navikao.


Za one koji su pak uspeli da nađu iole pristojan smeštaj gde su se uselili sa svojim ljubimcem, izazovi tek počinju.


Pixabay
Pixabay

Obavezna predavanja i često odsustvo od kuće

Ukoliko ste svoju ljubav poklonili mački koja je naučena na život u stanu to što ste sedam sati dnevno izvan kuće ne bi trebalo da predstavlja problem. Bitno je da joj pred izlazak ostavite dovoljno, ali ne previše hrane i obavezno sipate svežu vodu. Iako će vreme vašeg odsustva maca verovatno provesti odmarajući, možete joj ostaviti i omiljenu igračku na nekom vidnom mestu. Mačke su idealni kućni ljuimci ukoliko ste na dnevnom nivou duži vremenski period odsutni. Ukoliko ste nedavno odlučili da vam život ulepša mali krzneni prijatelj, morate biti svesni da prvih godinu dana neće biti nimalo laki. U fazi takozvanog, mačjeg puberteta od presudnog značaja je vaša staloženost i svest o odgovornosti koju imate. 

Kada izlazite iz stana na duže od dva sata, pored već navedenih podmirivanja potreba, potrudite se da na bezbedno mesto odložite staklene predmete, sve bitne papire, skripte, sklonite hranu sa stola i ostavite, u tom periodu veoma radoznaloj maci dovoljno prostora za bezbolno i sigurno istraživanje. Samo budite smireni, ali postavite određene granice.

Sa psima je drugačije. Pred odlazak na predavanja, moraćete ustati minimum pola sata ranije i obezbediti psu prvu jutarnju šetnju. Psi vole da znaju šta ih čeka.

Možete osmisliti neki ritual pred izlazak, bila to neka komanda, poljubac ili pružanje omiljene igračke, bitno je da pas shvati to kao znak da odlazite, ali da ćete se vratiti.

Freepik
Freepik

Isto tako, možete pored ulaznih vrata držati posudu sa omiljenim poslasticama vašeg psa koju ćete mu pružiti svaki put pri povratku. Ovo će psu olakšati osećanje samoće, ali bitno je da pri odlasku i povratku ne pravite nervozne scene, izbegavajte afektivno ponašanje, trudite se da budete smireni. To će psu dati do znanja da je vaš odlazak sasvim normalna pojava. Takođe je bitno, da mu pred izlazak ostavite dovoljno hrane i vode, kao i toplo mesto za spavanje.

U toku učenja i spremanja ispita, napravite pauzu i sebi priuštite vreme na svežem vazduhu, a vašem psu neophodnu šetnju. Mnogi gradovi u Srbiji imaju uređene parkove za pse, gde možete provesti kvalitetno vreme i razmeniti mišljenja i savete sa drugim ljubiteljima pasa, a ujedno odmoriti od napornog učenja. Psi su poslušniji i ozbiljnije shvataju autoritet nego mačke i lakše ih je vaspitati u skladu sa vašim tempom života i studiranja. Zauzvrat očekivaće pažnju i brigu za šta ste se i obavezali odlučivši da nabavite kućnog ljubimca.

Ovo su najčeše vrste kućnih ljubimaca koji zahtevaju posebnu pažnju. Međutim postoji rešenje i za one koji vole životinje, a nisu spremni da pola svog života i vremena podrede potrebama istih. Ništa manje interesantni ljubimci nisu ni ribice u akvarijumu, razne vrste ptica ili glodara, a činjenica je da povlače manje obaveza nego psi i mačke.

Freepik
Freepik

Da se sve može kad se hoće i voli dokaz su studenti koji imaju kućne ljubimce.

Studentski život uz malo truda, veoma lako i brzo je moguće prilagoditi potrebama kućnog ljubimca. Sve što im pružite, oni će vam vratiti u mnogo većoj količini. Stoga, ne postoji razlog da ne podarite delić svog životnog prostora, pažnje i ljubavi nekoj životinji već danas.