Kako zaraditi novac tokom studija?

Foto: Pixabay

1. Fotografija

Jedan od najjednostavnijih vidova zarade na internetu predstavlja prodaja fotografija. Većina studenata u današnje vreme poseduje fotoaparat, ali se malo njih odlučuje da na osnovu fotografija koje svakodnevno prave zarade i novac.

Da biste na ovaj način zarađivali, potrebno je da uslikate fotografije, da ih pošaljete na određene sajtove gde administratori, u skladu sa određenim pravilima rada sajta, odlučuju da li će biti objavljene ili ne. Kriterijumi za postavljanje fotografija variraju od sajta do sajta, ali se kao najosnovniji uslovi koje treba zadovoljiti ističu originalnost i kvalitet fotografije.

Nivo zarade s jedne strane, zavisi od broja skidanja fotografije sa sajta, ali i od cene fotografije, s druge. Sajtovi na koje možete da postavite svoje fotografije su, na primer Shutterstock, iStockphoto, Shutterfly StockXpert, Fotolia, Dreamstime i drugi, gde možete i da zaštitite svoja autorska prava. Cena fotografije takođe varira od sajta do sajta, ali i od same forografije.

yashica_711794_960_720.jpg

Foto: Pixabay

Registrujete se na određeni sajt kao fotograf i počnite objavljivati svoje najbolje fotografije na svoj račun uz pažljivo biranje reči kojima opisujete svoje fotografije da bi one lakše pronašle put do potencijalnih korisnika. Ukoliko nemate ideje, radite specijalizovane, tipske fotografije (panorame, sportske događaje, socijalne aktivnosti, prirodu) i vodite se širokom ponudom ciljajući sve korisnike.

2. Freelance, Blog

Dva osnovna načina da unovčite veštinu pisanja preko interneta predstavljaju Freelance i Bloging. Prva od navedene dve opcije podrazumeva kreiranje sadržaja za tuđe veb stranice gde između vas i poslodavca postoji posrednički servis, kao na primer iWriter, Fiverr, Elance, Upwork itd.

Registracijom na određeni sajt dobijate mogućnost da pretražujete poslove za koje smatrate da ste kao pisac kompetentni, ali i mogućnost da vas potencijalni poslodavac kontaktira. Imajte u vidu da su u Freelance poslu najbitnije tri stvari: poznavanje engleskog jezika, poštovanje zadatih rokova i zadovoljenje kriterijuma kvaliteta, jer je to način da dobijete preporuke, proširite obim posla i povećate svoju zaradu. Za početnike je preporučljivo da biraju tekstove manjeg obima, kao i da prilikom registracije na određeni sajt obavezno provere način isplaćivanja novca.

typewriter_801921_960_720.jpg

Foto: Pixabay

Osim Freelence-a tu je i blog, koji zahteva više vremena i posvećenosti, ali koji može biti dobar način zarade ukoliko imate jasno definisana interesovanja o kojima biste želeli da pišete. Kriterijumi uspeha u ovom polju podrazumevaju dobro poznavanje konkurencije, dobru promociju, naprednu veštinu pisanja i komunikacije sa čitaocima. Pokretanjem svog bloga možete zaraditi reklamiranjem proizvoda, odnosno, preporukama omiljenih knjiga, muzike ili drugih sadržaja. Jedan od načina da započnete svoj blog je i sajt WordPress.

3. YouTube

Zarađivanje na YouTube-u, takozvani vlog, se u poslednje vreme sve više i više širi, naročito na našim prostorima. Za ovaj posao Vam je za početak potrebna kamera, YouTube nalog na kome ćete postavljati svoje klipove i devizni račun, te AdSense nalog povezan sa YouTube-om za reklamni sadržaj i praćenje zarade.

Kada je kreiranje sadržaja u pitanju, što je najteži deo posla, nastojite da se istaknete kvalitetnim, originalnim idejama imajući u vidu ciljanu publiku. Jedna od prednosti rada preko YouTube-a predstavlja rad od kuće, fleksibilno radno vreme i mogućnost da sami kreirate željene sadržaje.

frog_881654_960_720.jpg

Foto: Pixabay

Nivo zarade (koja u početku nije velika) direktno je proporcionalna broju pregleda, ali vodite računa o autorskim pravima i da klipove postavljate što redovnije kako biste stekli publiku. Izazov u ovoj vrsti posla je velika konkurencija koja postoji, ali ne dozvolite da vas to obeshrabri. Ako se smatrate duhovitom i zanimljivom osobom vredi pokušati.

Osim ove tri mogućnosti zarađivanja preko interneta koje smo za vas izdvojili, imajte u vidu da internet nudi još mnogo mogućnosti da se u određenom poslu pronađete ili oprobate, ne isključujući mogućnost da to jednoga dana postane i vaš redovan izvor prihoda.


Izvori: PC Press / Youtube zarada Blog / Igor Tomić blog / Online Tržište