Kineski fakulteti zabranilu upotrebu mobilnih telefona
Pixabay.com

Naime, studenti pre početka nastave moraju odložiti svoje pametne telefone u kese koje stoje kraj vrata, a ponovo ih uzimaju tek na kraju nastave. Svaki student dobija kesu sa svojim imenom u koju mora odložiti telefon.


Ovim postupkom profesori su želeli da poboljšaju kvalitet predavanja i produktivnost studenata, smatrajući da pametni telefoni u znatnoj meri oslabljuju koncentraciju učenika i njihovu želju za radom. Profesori očekuju da će se na ovaj način poboljšati i interakcija između profesora i studenata.


Ipak, ovo ograničenje ne važi za sve časove. Naime, učenicima je dozvoljeno korišćenje pametnih telefona na onim časovima na kojima je neophodno korišćenje interneta kako bi se ostvarila nastava.


Prema zvaničnim podacima, oko 753 miliona Kineza je koristilo pametne telefone u prošloj godini. U ovoj državi, ljudi starosti između 20 i 29 godina čine više od 30 odsto stanovništva.

Pixabay.com
Pixabay.com

Ipak, studenti srpskih fakulteta uglavnom se ne slažu sa ovim stavom. Jovana Arsić, studentkinja Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, za iSerbia portal izjavila je da smatra da je ova odluka preterana i da studenta, ukoliko želi da prati predavanje, mobilni telefon neće ometati u tome, dok će, sa druge strane student koji ne želi da prati razgovor i učestvuje u njemu uvek raditi nešto drugo, čak i u slučaju da nema mobilni telefon pri ruci.


Vreme će pokazati da li je oduzimanje mobilnih telefona dobra praksa koja treba da postane prihvaćena i u drugim zemljama ili donosi lošije rezultate. Do tada, razmislite kako biste reagovali da ovo postane praksa i na vašem fakultetu.