Kragujevački pravnici ponovo među najboljima!
Partneri za demokratske promene Srbija

Da podsetimo, pre tačno godinu dana, jedna ekipa sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu je osvojila prvo mesto na takmičenju „Big Deal" (o kome smo izveštavali prošle godine) i dobila priliku za stručnu praksu i zaposlenje.

Ove godine, u simulaciji suđenja, koja je deo projekta „Podizanje kapaciteta advokature za postupanje u krivičnim postupcima“, učestvovalo je šest timova - studenata prava iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, koji su bili podeljeni u dve grupe: A i B. U finalu su se borili pobednici grupe A - tim sa Pravnog fakulteta u Nišu i pobednici grupe B - tim sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu, gde je prvo mesto pripalo ekipi iz Niša. U ulozi žirija našli su se advokati, sudije, profesori koji su ocenjivali njihove retoričke sposobnosti, pravničko izražavanje, argumentovanje i drugo.

pobednici.jpg

FOTO: Partneri za demokratske promene Srbija - Pobednici ovogodišnjeg takmičenja

Kragujevački tim predvodio je Veljko Turanjanin, asistent sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu, dok su članovi tima bili: Marija Milić, Maša Čejović, Slavica Purić, Tamara Mitrović, Maja Stanković, Nikola Milosavljević, Stanko Ljubanić, Miloš Stanojlović i Filip Krstev.

Za portal iSerbia su Slavica Purić i Miloš Stanojlović govorili, najpre o tome kako su protekle pripreme za takmičenje, a potom i o samim utiscima sa takmičenja. Miloš je izjavio da su sa pripremama započeli krajem februara, upoznajući se sa materijom krivičnog procesnog prava i slučaja za takmičenje koji je bio pred njima.

„Kako je vreme odmicalo, naš pristup je bio ozbiljniji. Dve nedelje pred samo takmičenje obeležene su konstantnim radom i pored toga što smo svi redovno i uspešno ispunjavali ostale obaveze prema fakultetu“ - rekao je Stanojlović.

Na njegovu priču se nadovezala Slavica, koja je kazivala da su timovi svih fakulteta, otprilike, dva meseca pre samog takmičenja dobili slučaj. „Zadatak svih nas je bio da podelimo uloge u timu i da se pripremimo za simuliranje suđenja za predmetno krivično delo - jedni na strani odbrane, drugi na strani optužbe. Na takmičenju je izvršeno ukrštanje timova: tim optužbe našeg fakulteta sa timom odbrane drugog fakulteta i obrnuto“ - objašnjava.

Purićeva je, potom, govorila o samom procesu selekcije, odnosno o tome ko je birao članove tima i na osnovu kog kriterijuma. Ona kaže da je članove tima odabrao Veljko Turanjanin, asistent na katedri za krivično pravo, na osnovu njihovog angažovanja i pokazanim interesovanjima na vežbama iz krivično procesnog prava.

kragujevacki_pravnici.jpg

FOTO: Facebook - Predstavnici kragujevačkog Pravnog fakulteta

Ona dodaje da je bilo veoma izazovno raditi u velikom timu, budući da ga je sačinjavalo, čak, devet studenata. „Svako od nas je drugačiji. Nismo se svi međusobno poznavali, neko je imao iskustva od ranije, a neko se prvi put susreo sa ovom materijom i ovakvim vidom takmičenja. Međutim, ispostavilo se da nam je upravo ta međusobna različitost omogućila da slučaj sagledamo iz više uglova i da predvidimo gotovo sve moguće situacije. Bili smo podeljeni na dva manja tima (optužba i odbrana), ali smo uvek zajedno vežbali i davali jedni drugima sugestije i savete“ - komentariše Purićeva.

Sa druge strane, Miloš je naglasio da je mentor, Veljko Turanjanin, kako kaže, vrhunski poznavalac krivično-pravne materije. „Njegovo znanje i iskustvo usaglasili su se sa našom energijom. Napravio je odličnu selekciju i velikim delom je zaslužan za naš uspeh. Njegov autoritet svima nama bio je putokaz prilikom priprema, tako da je i samo izvođenje simulacije prošlo bez greške“ - ističe Stanojlović.

Budući da nisu osvojili prvo mesto, kragujevački pravnici su vrlo zadovoljni svojim uspehom. Slavica kaže da je, u ime celog tima vrlo zadovoljna, jer su radili vredno, uporno i predano, kako tokom priprema, tako i na samom takmičenju.

„Nadam se da će održavanje ovakvih simulacija postati tradicija i da će fakultet iz Kragujevca i u budućnosti učestvovati. Mislim da smo svojim mlađim kolegama dali motivaciju da se i oni prijave sledeće godine, a mi smo tu da podelimo iskustvo sa njima i da im pomognemo koliko god bude potrebno. Takođe, smatram da je ovo značajno za afirmaciju fakulteta i potvrdu kvaliteta naših studenata“ - naglašava Purićeva.

Stanojlović se složio sa Slavicom i nastavio: „S obzirom na to da je ovo debitantski nastup našeg fakulteta na jednoj ovakvoj manifestaciji, cilj je bio finale. Apetiti su rasli kako je takmičenje odmicalo, ali i pored poraza u finalu, vratili smo se u Kragujevac zadovoljni i ponosni. Postavili smo temelj za naredne generacije u koje ne sumnjamo da neće podići pehar kroz koju godinu“.

Simulacija_sudjenja.jpg

FOTO: Partneri za demokratske promene Srbija

Oboje su istakli da su ih sitnice delile od prvog mesta. Miloš kaže da su protivnici bili uigraniji i da je veći broj njihovih članova imao položeno krivično procesno pravo, dok su članovi kragujevačkog tima većinom bili studenti treće godine, kada su se prvi put susreli sa ovim predmetom.

Slavica, potom, nastavlja da je razlika u broju ostvarenih poena bila mala, što ukazuje na to da su nijanse presudile, ali da je važno da su nastupi u finalu bili pošteni, kvalitetni i napeti, pa samim tim i zanimljivi. „Mnoge stvari su se rešavale u hodu, pa su svi učesnici pokazali i koliko su vični u improvizaciji. Komentari članova žirija su bili pozitivni, dali su nam nekoliko korisnih saveta, ali i mnogo komplimenata“ - izjavljuje.

Zanimalo nas je zašto su ovakva takmičenja važna za studente i koliko im je ovo pomoglo u njihovom daljem ličnom i profesionalnom razvoju. Budući da je Miloš već imao iskustva u srednjoj školi, kada je, takođe, bio vicešampion Srbije u sličnom takmičenju u simulaciji postupaka, kaže da ovo takmičenje za njega predstavlja potvrdu da nije pogrešio prilikom izbora svog akademskog obrazovanja.

Ovakve manifestacije daju veliko samopouzdanje i svakome bih preporučio da se oproba. Svaki član ekipe bio je nezamenljiv šraf ove priče i svi mi smo na dobrom putu da jednog dana budemo uspešni pravnici“ - uverava.

Purićeva ističe da je učestvovanje na ovom takmičenju, za njen dalji razvoj, od velikog značaja i dodaje: „Najinteresantnije mi je što sam mogla da vidim kako se snalazim u novim i nepredviđenim situacijama. Takođe, osetila sam kako stvari o kojima učimo na fakultetu funkcionišu u praksi, što mi je pomoglo da ih bolje shvatim“.

„Uspešan pravnik mora imati samopouzdanje, potrebno je da se pravilno izražava i da odabere adekvatne argumente kojima će potkrepiti svoje izlaganje. S obzirom na to da želim da budem takva pravnica, aktivnosti, poput ove, predstavljaju odličnu vežbu i pripremu za uspešnu profesionalnu karijeru“ - naglašava.

iSerbia tim ovom prilikom čestita učesnicima na postignutom uspehu. Nadamo se da će buduće generacije u narednim godinama biti još uspešnije i slediti put svojih kolega.