Kruševac dobija prvi državni fakultet


Foto: Večernje novosti

„Kruševac ima realne potrebe za osnivanjem Poljoprivrednog fakulteta i sve su ankete pokazale da ima dovoljno zainteresovanih mladih ljudi. Mi smo kao lokalna samouprava renovirali zgradu Narodnog univerziteta za te potrebe, a predstoji nam da u naredna dva meseca Skupština grada donese odgovarajuće odluke i da nabavimo potrebnu opremu, kako bi fakultet mogao već u julu da započne svoju aktivnost“, izjavio je za Politiku Nestorović, gradonačelnik Kruševca.

U ovom gradu trenutno rade samo dve visoke škole: Viskola hemijsko tehnološka škola strukovnih studija i Visoka škola strukovnih studija za vaspitače. Nakon rata 1999. godine u Kruševcu su privremeno bili smešteni Medicinski i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Prištini, ali su posle nekoliko godina vraćeni na sever Kosova.

Pored višestruke koristi za Kruševac, najvažniji motiv je zadržavanje i povratak mladih nakon školovanja i stvaranje uslova za njihov život i rad u rodnom gradu, jer je Kruševac jedini grad sa više od 100.000 stanovnika koji nema nijedan državni fakultet.

U toku je oporavak i poljoprivredno-prehrambene industrije, što sve treba da pozitivno utiče na opredeljenje mladih za poljoprivredu, njihovo uspešno školovanje i ostanak u Kruševcu.


Izvori: Politika / Blic