Kvote za upis na fakultete u Beogradu 2018/2019
Pexels

Iako će zvanični konkurs fakulteti Univerziteta u Beogradu objaviti tek u maju mesecu, konačnu odluku o broju studenata koji će se finansirati iz budžeta države donosi Vlada Republike Srbije i na osnovu ove odluke će se kvote menjati.


Predložene kvote od strane fakulteta u Beogradu su da se ove godine upiše ukupno 14 986 brucoša i da se od ovog broja 9 506 njih finansira o trošku države, a 5 480 podlegne samofinansiranju.


Fakulteti su ove godine zadržali svoje cene školarina koje variraju i to od 50 000 dinara do čak 243 500 dinara po godini osim Matematičkog fakulteta koji traži povećanje cena školarina od 6 do 12 hiljada u zavisnosti od smera, tako da će ukupna nova cena školarine na ovom fakultetu varirati od 135 000 do 141 000 dinara.


Najvećem broju studenata će i ove godine poželeti dobrodošlicu Pravni fakultet sa 1 400 slobodnih mesta, Filološki fakultet sa 1 505 slobodnih mesta i Ekonomski fakultet sa 1 300 slobodnih mesta.


Za one koje zanima „upadanje na budžet“ korisna je informacija da će najviše ovakvih mesta ove godine biti na Filozofskom, Filološkom, Poljoprivrednom i Mašinskom fakultetu.

Freepik
Freepik

Budući studenti mogu očekivati da se prijemni ispiti održe u periodu od 25. juna do 1. jula i da bi se sa upisom trebalo završiti zaključno sa 13. julom.


Ukoliko se ne možete odlučiti koji je pravi fakultet za vas, možete se spremati za prijemne ispite na više fakulteta, ali obavezno proverite cenu tog prijemnog ispita, jer je ona prošle godine varirala od 4 do 10 hiljada dinara. 


Ipak, ukoliko vas sreća i znanje izdaju u junu, i ove godine će biti organizovan septembarski upisni rok u periodu od 3. do 15. septembra, gde uvek ponegde ostane i onih mesta koji se finansiraju iz budžeta države.


Ako i u ovom upisnom roku ne budete zadovoljni postignutim, nemojte gubiti nadu. Prošle godine je bio raspisan i treći upisni rok, ali pazite, svaki sledeći rok nosi manje šanse za finansiranje iz budžeta.


Izvor: Blic