Mladi za kulturu i obrazovanje

FOTO: Facebook

Grupa mladih studenata sa Fakulteta politickih nauka pokrenula je svoju inicijativu i u svom programu izrazila nameru za očuvanje i promovisanje kulture, obrazovanja, akademskih vrednosti i čestitosti. Za portal iSerbia govorio je jedan od osnivača „Organizacije studenata Bastion”, Lazar Jovanović o njihovim konkretnim idejama, kao i načinima na koje će te ideje pokušati da promovišu među mladima.

Šta je „Bastion” i koji su vaši konkretni ciljevi?

„Organizacija studenata Bastion (OSB)” je organizacija koja je u procesu formiranja i registrovanja i koja za glavni cilj treba da ima delovanje na Fakultetu politickih nauka u Beogradu. Konkretni ciljevi ove novoformirane organizacije: su širenje kulture i kulturno-patriotsko delovanje na ovom fakultetu, koja neće imati za cilj širenje šovinizma ili takvu funkciju, već jedan umereniji vid patriotskog delovanja kojim se, kao što i ime ove organizacije govori, brani potencijalno ugrožavanje srpskog identiteta na ovim prostorima. Ali, pokazuje i vid tolerancije prema svima. Takođe, nudi i odgovarajuće odgovore za ostale teme iz drugih oblasti i pokušaće da dâ argumente za teme koje obrađuje. U prvom planu je studentska politika u kojoj ćemo pokazati u kojim oblastima imamo potencijale.

Kako planirate da ostvarite te ciljeve?

Sprovođenje studentske politike bismo pokusali da sprovedemo učešćem u studentskom parlamentu FPN-a, kao i pravljenjem određenih tribina na fakultetu o ključnim pitanjima današnjice. Takođe, važno je napomenuti da će se „Bastion” truditi da se zauzme i u raznim humanitarnim akcijama za najpotrebnije.

Kako ste došli na ideju da pokrenete ovu priču i sa kim?

Kada sam počeo da studiram na ovom fakultetu, razmišljao sam o učešću u nekoj organizaciji, jer sam, pored redovnih obaveza, želeo da budem još aktivniji. Na fakultetu postoje brojne organizacije u kojima se ja nisam pronašao, jer nema konkretno tih stvari za koje se zalažem i prema kojima se šire moja interesovanja i zato sam, zajedno sa kolegom sa mog smera (Politikologija), došao na tu ideju da osnujemo novu organizaciju. Ubrzo smo dobili i podršku ostalih.

Za sada dobro ide, na dobrom smo putu. Međutim, postojalo je nekoliko prepreka koje smo uspeli da rešimo. Najveća je bila sama činjenica što smo brucoši i što je rano da se upuštamo u takve stvari, ali kada se neko vodi parolom „ko sme, taj može, ko ne zna za strah - taj ide napred”, onda je sve moguće. Kada shvatite da je to pravi put i jedna lepa priča, onda ne želite da je završite i naglo prekinete.

Kakva je reakcija okoline na novu organizaciju?

Reakcija okoline je bila, mogu slobodno da kažem, odlična. Dosta ljudi je prišlo toj ideji uz veliku želju da se što pre krene sa radom, što pokazuje da su pojedini samo čekali da se tako nešto napravi. Takođe, neki od starijih kolega su čuli za nas i podržali nas u toj ideji. Nije bilo negativnih komentara, samo malog straha zbog bojazni što smo tek krenuli na fakultet.

Da li ima mesta bilo kakvoj politici u vašoj organizaciji?

Što se tiče širenja stranačkih priča u ovoj organizaciji, njima neće biti mesta nikada, dok sam ja njen član, jer u gore pomenutim ciljevima toga nema, niti će biti. Organizacijom treba da vlada sloga, jer kao što naš narod reče „sloga kuću gradi”, a ne da to bude uslov za razdor među pojedincima. Naravno, svaki član će biti u mogućnosti da iznese neki od predloga za određenu stvar i delovanje, pa ćemo razmotriti na svojoj skupštini. Jednostavno rečeno, za kulturno-patriotsko delovanje, ne treba vam politika, već samo srce.


Nemanja Anđelković, student Fakulteta političkih nauka