Najbolji evropski gradovi za studiranje

Priredila: Nina Adžić

Foto: Made in Germany - Univerzitet u Hajdelbergu

Hajdelberg (Nemačka)

Hajdelberg je pravi univerzitetski grad u koji svake jeseni na desetine hiljada studenata, profesora i istraživača dolaze, kako bi usavršili svoje znanje i izumeli neke nove patente. Tako je baš u ovom gradu početkom 19. veka, Karl fon Drajs izumeo bicikl.

U Hajdelbergu se nalaze mnogobrojne naučne institucije: Evropska molekularno-biološka laboratorija, Nemački centar za istraživanje raka, kao i instituti za: medicinska istraživanja, astronomiju, nuklearnu fiziku i komparativno javno i međunarodno pravo.

Zanimljiva činjenica je da se ovde studira mesopotamologija, jedinstveni smer ove vrste na svetu. Na Hajdelberškom univerzitetu „Rupreht Karl“ su mnogi ugledni Srbi proveli svoje akademske dane, kao što su: književnik Ljubomir Nenadović, političari Jovan Rajić i Svetozar Marković.

Za one koji se odluče za ovaj univerzitet, postoji mogućnost individualnog savetovanja za inostrane studente u Akademskom odeljenju za međunarodnu saradnju ili u okviru Info Kafe Internešnala, u kome stariji studenti nude pomoć pri pronalaženju smeštaja.

Krakov (Poljska)

Krakov je poznat kao grad koji posećuju studenti iz celog sveta radi njegovog bogatog noćnog života. Međutim, ovaj grad ima i veliki kulturni značaj, pre svega zbog mnogobrojnih univerziteta. U Krakovu se nalazi drugi najstariji univerzitet u Evropi, Jagelonski univerzitet. Osnovan je davne 1364. godine, a danas na njemu studira preko 50.000 studenata.

foto-1-678x381.jpg

Foto: UES - Jagelonski univerzitet

Jagelonski univerzitet je jedan od prvih fakulteta na svetu koji je počeo da prima strane studente, a još u 15. veku je polovina studenata bilo iz inostranstva. Fakultet biohemije, biofizike i biotehnologije, Fakultet istorije, Fakultet međunarodnih i političkih studija, Fakultet menadžmenta i društvenih nauka, Fakultet matematike i informatike, Medicinski fakultet i Fakultet poljskih studija pružaju studijske programe na engleskom jeziku.

Upsala (Švedska)

Svake godine ovaj švedski grad udomi veliki broj studenata i neguje viševekovnu tradiciju i sistem školovanja, koji traje već 600 godina. Iako je na početku svog rada, Upsala univerzitet imao samo Filozofski i Teološki fakultet, danas se na ovom univerzitetu, pored Teološkog i Filozofskog fakulteta, nalaze i Pravni, Medicinski, Filološki, Farmaceutski, Sociološki, Pedagoški, Matematički, Elektrotehnički, Tehnološki, Geološki, Hemijski i Fakultet za fiziku.

UPPSALA_UNIVERZITET_435350609.jpg

Foto: 24Sata - Upsala univerzitet

U ovom gradu se može videti Gradski park, Zamak upsalskih kraljeva, koji je danas bolnica i Medicinski fakultet, luteranska crkva iz 11. veka, a u severnom delu grada se nalazi i Gamla Upsala, nekadašnje selo od drvenih kuća i štala, u kome su živeli vikinzi.

U Upsali se svake godine okupi na hiljade stanovnika, kako bi proslavili Valpurgijsku noć, a glavni akteri su studenti. Ovaj dan za studente započinje šampanjcem za doručak i prskanjem po sobama i fakultetskim prostorijama. Nakon toga, studenti učestvuju u trci improvizovanih splavova i čamaca, a zatim se žurka seli u park uz glasnu muziku, ples i razne studentske ludorije.

Oksford (Engleska)

Univerzitet u Oksfordu je najpoznatiji univerzitetski centar na svetu, koji se sastoji od 38 koledža i šest pridruženih zgrada. Prema nekim podacima, na ovom univerzitetu se nastava odvijala još u 11. veku, ali tačan datum osnivanja nije poznat.

oxford.jpg

Foto: Fakulteti Edukacija - Univerzitet u Oksfordu

Oksfordski univerzitet trenutno ima oko 25.000 studenata iz celog sveta. Ima vodeću ulogu u organizovanju konferencija, seminara i promovisanju novih metoda istraživanja i usavršavanja predavača i studijskih programa. U okviru univerziteta svaki fakultet ima svoju biblioteku, koja je opremljena osnovnim materijalima sa mnogobrojnim kopijama najpopularnijih knjiga i drugih ključnih radova. Neki od smerova koji se mogu upisati na ovim fakultetima su: smer za orijentalne studije, za biomedicinu, za eksperimentalnu psihologiju, za ekonomiju i menadžment, za književnost i drugi.

Bolonja (Italija)

Tradicija i kulturno bogatsvo ovog grada privlače brojne turiste, ali i studente. Univerzitet u Bolonji je najstariji univerzitet u Evropi i ovaj grad predstavlja jedan od najvećih studentskih centara. Univerzitet je osnovan 1088. godine, a danas se sastoji od 23 fakulteta, na kojima studira oko 100.000 studenata.

Naslovna-2.jpg

Foto: WUWU Magazine - Univerzitet u Bolonji

Univerzitet u Bolonji je treći univerzitet u Italiji, a nastava se odvija u još šest kampusa, među kojima su kampusi u Riminiju i Raveni. Ovaj univerzitetski kompleks nudi fakultete iz oblasti: medicine, politike, ekonomije, poljoprivrede, industrije, farmacije, matematike, pedagogije, književnosti, fizike, fizičke kulture i još 12 drugih.

U Bolonji su studirali mnogi poznati književnici, naučnici i umetnici, kao što su Dante Aligijeri, Frančesko Petrarka, Nikola Kopernik, Karlo Goldoni i drugi. Ovaj univerzitet ima i velik broj uticajnih profesora, a jedan od njih je bio i pisac, filozof i semiolog Umberto Eko.


Izvor: Cosmopolitan

Nina je student novinarstva, voli da igra sambu, čita i piše.