Naši pravnici najbolji u regionu!

Foto: Facebook - Ekipa Pravnog fakulteta u Nišu

Niška ekipa je bila najbolja u konkurenciji 12 ekipa iz Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, kao i Srbije. Osvojili su četvrtu titulu i tako su postali najuspešniji u istoriji ovog takmičenja.

Tim čine: Katarina Momirović, Jovana Matejić, Katarina Nikolić, Dragana Milovanović, Sofija Rašić i Anđelina Denić. Za takmičenje su ih pripremali akademski treneri, doc. dr Darko Dimovski, asistent Ivan Ilić i apsolvent Pravnog fakulteta u Nišu Milan Jovanović.

niskitim2017.jpg

Foto: Facebook - Ekipa Pravnog fakulteta u Nišu

„Učešće na takmičenju bilo je neprocenjivo iskustvo, počevši od pisanja podnesaka i pripreme usmenih izlaganja, sve do samog finalnog meča i odgovaranja na pitanja sudija. Takmičenje je predstavljalo izazov za sve nas, jer zahteva veliku sigurnost, znanje i korišćenje logike u trenucima kada vas ocenjuju neki od najvećih pravnih stručnjaka. Osećaj je uvek neverovatan kada vidite konkretne rezultate svojih angažovanja i truda.

Osvajanje prvog mesta na takmičenju predstavlja veliki uspeh za svakog od nas pojedinačno, ali je još značajnije dostignuće za nas kao tim i za naš fakultet. Ponosne smo, jer smo se znanjem i upornošću izborile za još jedno prvo mesto i nadamo se da ćemo doneti pehar i iz Strazbura“, za iSerbia rekla je Dragana Milovanović, jedna od članova pobedničkog tima.

Pored niškog tima, bili su i timovi iz Kragujevca i Novog Sada. Tim Pravnog fakulteta iz Kragujevca je prvi put pozvan da učestvuje na ovakvom takmičenju, nakon što je osvojio drugo mesto na Nacionalnoj simulaciji krivičnog postupka.

Takmičenje za Kragujevčane je počelo prošle godine, za razliku od timova fakulteta osnivača, koji su se direktno plasirali. Pošto su prvi put učestvovali, bilo je potrebno da pobede na regionalnom Futura Moot Court kvalifikacionom takmičenju istog formata.

kragujevackitim2017.jpg

Foto: Privatna arhiva - Tim Pravnog fakulteta u Kragujevcu

Kako je teklo takmičenje, objasnila je Marijana Županjac, jedna od članova tima: „Dobili smo hipotetički slučaj. Tim je započeo pripreme i pisanje podnesaka. Prvi put smo se susreli sa ovakvim formatom takmičenja, a naš mentor doc. dr Veljko Turanjanin, čija je i ideja bila da okupi tim je, takođe, nov u organizovanju takmičenja. Tako da smo se našli pred zanimljivim zadatkom, koji od nas zahteva drugačiji pristup od onog koji smo do tada na fakultetu imali“.

Usmeni deo kvalifikacionog regionalnog takmičenja održan je u julu 2016. godine u Kragujevcu. Na takmičenju su učestvovali fakulteti iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, a pobedu je odnela kragujevačka ekipa. Na taj način su se plasirali na Jugoistočno evropsko Moot Court takmičenje.

Tim čine: Marijana Županjac, Marija Milić, Maša Čejović, Marina Čolić, Marinko Popadić, Uroš Petrović, Žarko Popović, Andrija Pavić i Stanko Ljubanić.

„Budući da smo prvi put učestvovali, mislim da smo ostvarili veoma značajan rezultat i stekli nesvakidašnja iskustva i prijateljstva sa kolegama iz okolnih država. Ovo je samo početak i nadamo se da će naš fakultet, sada iskusniji, nastaviti sa ovakvim aktivnostima“, za portal iSerbia istakla je Marijana.

niskitim2017_04.jpg

Foto: Facebook - Ekipa niškog Pravnog fakulteta

Niški tim će se, po treći put, naći pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Svoje znanje i veštine odmeriće sa ekipom iz Skandinavije, na finalnom takmičenju koje će biti održano u novembru.

Civil Rights Defenders je međunarodna organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava i podrškom braniteljkama/ima ljudskih prava. Osnovana je 1982. godine u Stokholmu pod imenom Švedski helsinški odbor za ljudska prava. Pored Švedske, organizacija je aktivna u više od 40 zemalja na četiri kontinenta. Regionalno takmičenje u simulaciji postupka pred ESLJP-om prvi put je organizovano 2007. godine i inspirisano je Nordijskim Moot court modelom takmičenja, koji ima tradiciju održavanja takmičenja još od 1984. godine. Takmičenje se sastoji od pisanja pismenih podnesaka, kao i usmenih izlaganja pred panelom sudija Evropskog Suda za ljudska prava.