Mere protiv korona virusa u studentskim domovina
Pixabay

Ministarstvo prosvete nadležnima je prosledilo nova uputstva o merama zaštite zdravlja koje je izdao Institut Batut.

Nove mere važe kako za studentske, tako i za domove učenika srednjih škola, a na snazi su do daljeg.

Dezinfekcija i klimatizacija

Precizno je navedeno uputstvo za svakodnevno čišćenje unutrašnjosti doma, kako i čime se održavaju menze, hodnici, sobe i toaleti.

Usled sprečavanja širenja respiratorne infekcije zabranjena je upotreba klimatizacije s recirkulišućim vazduhom.

Pexels
Pexels

Naloženo je i izbegavanje veštačke klimatizacije, a dozvoljena je samo upotreba one klimatizacije koja uvlači vazduh iz spoljne sredine. 

Nigde bez maske!

Pravilno nošenje zaštitne maske prilikom ulaska u studentski dom je neophodno za sve. Striktno je navedeno da ulaz u dom neće biti dozvoljen onima koji nemaju zaštitnu masku. 

Masku je neophodno nositi i u čitaonici i to sve vreme.

Pexels
Pexels

Čitaonice moraju često da se provetravaju, a distanca između studenata mora biti najmanje dva metra u svim pravcima.


„Zbog boravka većeg broja studenata i dužine potencijalne ekspozicije, u čitaonicama i crtaonicama je potrebno da studenti nose masku sve vreme“ navedeno je u merama.


Još jedan zahtev Batuta jeste da se studentskim domovima obezbedi dovoljno toplomera kako bi bili dostupni studentima da u bilo koje vreme mogu izmeriti svoju telesnu temperaturu.


U studentskim domovima do daljeg su zabranjene posete, prenoćišta i slavlja.

Posluživanje u menzama

U uputstvu za studentske restorane, pored redovne dezinfekcije prostora i nošenja zaštitnih maski i rukavica, navedeno je i da iz upotrebe treba izbaciti posluživanje kečapa, senfa, soseva, ulja, slanika, šećera i čajeva iz posuda za zajedničku upotrebu.

Šta ako posumnjate da imate korona virus?

Nove mere strogo ističu da je potrebno da studenti svakodnevno prate svoje zdravstveno stanje. Ukoliko se pojave simptomi respiratorne infekcije studenti bi trebalo da se jave lekarima na brojeve telefona koji će biti postavljeni na svim vidnim mestima u studentskom domu. 

U obavezi su da obaveste upravnika studentskog doma i roditelje.

Pexels
Pexels

Upravnikova dužnost je da u slučaju sumnje na COVID-19 odmah obavesti epidemiologa nadležnog instituta ili zavoda za javno zdravlje putem telefona. 

U vreme početka septembarskog ispitnog roka veliki broj studenata svakodnevno pristiže u studentske domove. Kako bismo izbegli veće posledice potrebno je da prihvatimo odgovornost i ponašamo se u skladu sa preporukama i obavezama. U prethodnih mesec i po dana bili smo svedoci posledica opuštenosti, proslava i neodgovornosti. Ne dozvolimo da se takav scenario reprizira. 

Budimo odgovorni. Srećno na ispitima!

Izvor: Blic