Novi uspeh studenata Mašinskog fakulteta
PrintScreen (Vesti Mašinskog fakulteta)

Članovi tima koji rade na projektu „Aurora” su Dušan Babić, Radovan Đurović, Lazar Popović, Nikola Popović i Đorđe Trampa. Dušan, Radovan i Nikola su budući master inženjeri sistema naoružanja, Lazar je odabrao vazduhoplovno inženjerstvo, dok je Đorđe njihov mlađi kolega sa osnovnih studija.


Projekat „Aurora” proglašen je najboljim u konkurenciji 50 timova iz celog sveta. To im je otvorilo put u Patras, u Grčkoj, gde se u julu održava druga runda ovog takmičenja

Letelica „Aurora”

„Aurora” je autonomna letelica sa pogonom na vodu. Sastavljena je od tela rakete i krila, koja će omogućiti veliki dolet uz minimalnu snagu propulzije. Dužina letelice je metar i po, razmak krila 2,25 metara i ograničena je težinom na pet kilograma.


Na njoj se nalaze dva odvojena rezerovara - jedan za propulziju, dok je drugi za teret, odnosno sloshing. Prema tehničkim zahtevima takmičenja, u rezervoaru za sloshing, odnos vode i vazduha mora da bude pola-pola i on ne sme da bude pod pritiskom.


Letelica se izrađuje na samom takmičenju. Učesnici imaju tri dana da je sklope i stave u funkciju. Projektovana je da bude lako sklopiva i rasklopiva.

PrintScreen (Vesti Mašinskog fakulteta)
PrintScreen (Vesti Mašinskog fakulteta)

O takmičenju

Organizatori takmičenja su Airbus i Euroavia, odnosno evropsko udruženje studentskih timova sa najprestižnijih fakulteta koje se bave projektovanjem i izradom letelica. „Aurora” je jedan od projekata koji se realizuje u okviru Beoavie - tima koji okuplja studente Mašinskog i još tri fakulteta beogradskog univerziteta.


Druga runda takmičenja biće održana u Grčkoj, u julu. U toj rundi članovi tima će napraviti raketu, a ocenjivaće se konstrukcija, dolet i vreme leta, cena i način izrade letelice.

Izvor: Galaksijanova.rs