Održana tribina o mogućnosti školovanja u EU

Foto: Privatna arhiva

Prisutnima se najpre obratio Goran Bogunović, predstavnik fondacije Tempus, koji je predstavio programe razmene studenata i volontiranja u zemljama Evropske unije. „Svim studentima koji žele da se prijave na neki od ovih programa, neophodan je CV, kao i motivaciono pismo, ali i pisma preporuke fakultetskog profesora, prepis ocena, sertifikat stranog jezika, najčešće engleskog i ugovor o učenju u kojem se definišu predmeti koje će studenti na razmeni slušati i polagati“, rekao je Goran i dodao da se sve informacije mogu pronaći na sajtu fondacija.

Ono što je još bitno navesti je i to da studenti, koji su tek počeli svoje školovanje, odnosno pohađaju prvu godinu studija, nisu u mogućnosti da apliciraju na neki od ovih konkursa.

16976162_10208108730907021_975580173_n.jpg?oh=1079601e955f1a59fac33dfa59466053&oe=58B324D4

Foto: Facebook

Milena Milošević, članica Evropskog volonterskog servisa (EVS), je jedanaest meseci provela volontirajući u Slovačkoj. Volontiranje u nevladinoj organizaciji i rad sa decom su joj izuzetno pomogli i doprineli bogaćenju njenog iskustva, što po njenim rečima predstavlja prednost prilikom razgovora za posao. Ona smatra da je za prijavljivanje na ovakav vid programa potrebna izvesna doza hrabrosti, ali i to da svako ko poželi da se prijavi, neće pogrešiti.

O tome koliko su volonterski programi lepa iskustva, govorila je i Marina Tarus, Španjolka iz Barselone koja je, zahvaljujući jednom takvom programu, upoznala Novi Sad u kojem je pre nekoliko meseci počela i da živi. Ono što je privuklo da ostane u Srbiji, je gostoprimljivost i srdačnost našeg naroda, za koji smatra da je veoma sličan njenom.

Novi Sad je proglašen za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine. Okupljenima se poslednja obratila članica OpeNS tima, Gordana Novaković, koja je govorila o tome šta za grad Novi Sad znači ta titula. „Mi želimo da budemo pitani za naše probleme i potrebe. Sa druge strane, želimo da otvorimo vrata Evropi. To znači da pružamo mogućnost našim mladim ljudima, da što više odlaze u Evropu, ali i da Evropa malo dođe kod nas“, rekla je Gordana.

Ovo su, pre svega, programi kulturne razmene, koncipirani tako da zainteresovanim studentima omoguće upoznavanje sa kulturom određenog naroda, ali i pruže neko novo iskustvo. Postoji mnoštvo sličnih programa, samo je potrebna određena doza istraživanja.