Odustajanje od fakulteta - teret ili olakšanje?

Foto: Express & Star

To pitanje može naići iz čiste dosade, u toku ispitnog roka kada nam se smuči učenje, nakon što ne položimo ispit ili dobijemo lošu ocenu. Dešava nam se da padnemo u depresiju zbog te situacije i jednostavno izgubimo interesovanje za obaveze koje nam predstoje, što ponovo može dati samo loše rezultate. Kako se nositi sa tim teretom?

Prvi savet je da ne slušate tuđe sugestije o tome šta treba upisati i čime se baviti u životu, odnosno šta donosi najviše para. Slušajte uvek i isključivo sebe! Saveti drugih nam ne mogu previše pomoći, ukoliko se sami ne osmelimo da razmišljamo o tome šta je najbolje za nas. Ti saveti će samo „ući na jedno, a izaći na drugo uvo“.

Ako ste pak sami shvatili da ste napravili grešku i da tu grešku treba ispraviti, evo najlakšeg procesa koji vam može pomoći u tome:

Veoma je bitno da dobro razmislite o svemu

Odluka o odustajanju od trenutno upisanog fakulteta ne treba i ne sme se doneti preko noći. Napravite onu čuvenu listu „za i protiv“. Pokušajte da uvidite realne razloge zbog kojih treba odustati od fakulteta. Da li je razlog odustajanja jedan ili dva teža ispita koja nikako da položite? Ako jeste, da li je to dovoljno dobar razlog? Procenite je li vredno dati pola decenije svog života na završavanje fakulteta koji vas sprema za posao kojim se zapravo ne želite baviti, koji vam ne donosi nikakvu ispunjenost.

teenagegirlreadinginlibrary.jpg

Foto: Clermont County Public Library

Zavirite u svoje „ja“, preispitajte svoje želje i ciljeve u životu, šta je to što mislite da vas ispunjava sada i kako vidite sebe u budućnosti. To bi trebalo da bude dobar put ka ispravljanju greške, ukoliko je ima.

Što pre se ,,uhvatite u koštac’’ sa donetom odlukom

Ako ste odlučili da odustanete od fakulteta, najbolje je da se posvetite rešavanju tog problema što pre. Odugovlačenje ne vodi nikud. Skupite hrabrost, recite roditeljima i prijateljima. Sigurno će i vašim roditeljima biti draže da vide tu odlučnost i zrelost, nego da potpiruju vaš strah od toga da ih ne razočarate. Podršku ćete dobiti i od svojih prijatelja, jer vam oni isto kao i roditelji žele samo najbolje, da vas vide srećne i zadovoljne.

Ispisali ste se sa fakulteta i šta sad?

Dobili ste svoja dokumenta nazad, na indeksu pečatirano velikim slovima ispisan/a . Izlazite sa fakulteta sa mešavinom osećanja, obliva vas i tuga i sreća u isto vreme, a onda nastaje momenat u kome shvatate da više niste student, odnosno sada mislite da niste niko i ništa. Takve mračne misli odmah izbacite iz glave. Sada više mesta depresiji nema. Doneli ste važan korak u svom životu. Sledeći koraci zahtevaju podrobnije analiziranje sopstvene ličnosti i rezimiranje.

Sada se treba baviti pitanjem: Da li želite da upišete neki drugi fakultet i koji bi to mogao biti, a da je u sferi vašeg interesovanja? Ili jednostavno ne želite da upišete ništa. U svakom slučaju, dok se ne smislite, najbolje bi bilo da okupirate sebe nekim radom koji će pomoći finansijsku situaciju vaših roditelja, a i vama da se aktivirate i ne dosađujete.

b8910b9591c6a00ffbfeb480e884ca0b.jpg

Foto: Brainstorm

Želite da upišete drugi fakultet

Dobro ste razmislili i rešili ste da upišete drugi fakultet. Imate nekoliko meseci do prijemnog. Dakle, imate dovoljno vremena da se informišete, da saznate da li postoje određene pripreme za fakultet, koliko koštaju, da li vam se više isplati da uzimate private časove ili vi to možete sami. Raspitajte se šta vam taj fakultet može ponuditi, da li ono što vas interesuje postoji kao smer i na nekom drugom fakultetu. Prikupite sve relevatne informacije i postavite ih u odnosu na svoje mogućnosti. Tako će vam biti lakše da doneste odluku o pravom drugom izboru fakulteta.

Budite istrajni u svojoj nameri

Probudite želju za uspehom u sebi. Imate pravo na novi list. Dozvolili ste sebi taj luksuz. Pokažite da vi to možete, da ovaj put neće biti greške. Ne mislite o tome da ćete razočarati nekog drugog svojim izborom, mislite samo da li je taj drugi izbor ono što vi želite. Upoznajte boljeg sebe.
Srećno!