Pisanje pomaže pamćenju

FOTO: Bbm.cambnat.com

Mnogi smatraju da pisanje rukom nije ništa specijalno i da se ništa ne gubi kucanjem na uređaju. Ipak, stvari ne izgledaju tako jednostavno. Naime, psihilozi ističu značaj pisanja rukom, tačnije na papiru.

_veb_novinarstvo.gif

Starije generacije nisu u opasnosti, dok se generacije budućih đaka i studenata mogu naći u veoma nezgodnoj situaciji. Odgovor se može naći u sledećem pitanju: kada ste vi dobili svoj prvi računar i mobilni telefon, da li ste prvo naučili raspored slova na tastaturi ili ste se prvo učili da slova pišete rukom i prepisivali ih iz bukvara?

Prema neurolozima, pisanje rukom aktivira određena područja u mozgu, koja nam služe da bolje učimo, brže pamtimo, generišemo ideje i zadržavamo informacije.

„Dok pišemo, automatski se aktivira jedinstveni neuronski krug. To je srž prepoznavanja načina izražavanja u svetu pisane reči, svojevrsno prepoznavanje mentalne simulacije koja se odvija u vašem mozgu”, kaže Stanislas Dehaene, psiholog s Francuskog fakulteta u Parizu (Collège de France).

skola.jpg
FOTO: Mondo.rs

Ova tema je privukla veliko interesovanje, što dokazuju brojna istraživanja, među njima jedno sprovedeno u Indijani. Rezultati tog istraživanja su pokazali da se u mozgu dece pri pisanju rukom aktiviraju tri područjalevi fuziformni girus, inferiorni frontalni girus i zadnji parijetalni korteks. To to su ista područja koja se pokreću i kod odraslih koji uče da čitaju i pišu. Kod dece koja su kucala ili samo pratila slova, nije bilo nikakve aktivacije ovih područja.

Daljim istraživanjima je utvrđeno, čak, da osobe koje pišu rukom imaju sposobnost da produkuju više reči i imaju više originalnih ideja od osoba koje se isključivo služe tastaturom.

IZVOR: Studentski život

Sanja je filozof, sanjar i veciti optimista