Pogledajte performans namenjen studentima

FOTO: Marija Milosavljević - DOT Design

Organizator ovog performansa je Studentski parlament Univerziteta u Kragujevcu, a učestvuju studenti sa različitih fakulteta u Kragujevcu i to: sa Ekonomskog, Pravnog, Mašinskog (Fakultet inženjerskih nauka) i Filološko-umetničkog fakulteta (FILUM). Učesnici se naročito zahvaljuju Prirodno-matematičkom fakultetu, koji im je ustupio prostor za probe.

Rediteljka predstave je Jasna Petrović, a producent Nedeljko Mišić. Razgovarali smo sa njima o tome šta će nam predstaviti, kako su tekle pripreme i kako je nastala ideja da se performans realizuje.

Rediteljka, Jasna Petrović, za portal iSerbia kaže da naziv performansa „Sutra kad se probudim“ pomalo podseća na „Čekajući Godoa“, jer sam u sebi nosi to večito odlaganje.
Jasna_Petrovic.jpg

FOTO: Privatna arhiva - Jasna Petrović

„Živimo život na odloženo – odlažemo obaveze, probleme, ne suočavamo se sa sobom, nemamo odgovornost ni za šta. Uvek je lakše ići linijom manjeg otpora, a to i jeste najčešći izbor. Ako i slučajno odaberemo da branimo stav, bivamo neprihvaćeni u svetu ulizica i vukača za rukav. Ali, tu se ne završava vrzino kolo, jer ako odlučimo da odemo nekuda gde će nas razumeti bolje, ni time nećemo zadovoljiti većinu. Većina je srećna samo ukoliko pevate njenu pesmu. Nemojte pokušavati da nastupate solo“.

U nastavku, rediteljka ističe da ključno odlaganje, koje je u centru performansa, predstavlja odlaganje buđenja, koje je neophodno da bi se videla istina o sebi i svetu, a da jedino prihvatajući istinu, možemo biti iskreni i prema sebi i prema drugima.

„Pošto je prikaz satkan od pokreta i tek koje reči, gledaoci će imati slobodu da simbole čitaju na sebi svojstven način i u kontekstu sopstvenih života. Ukoliko uspemo da trgnemo (iz sna) ili nagnamo na razmišljanje barem jednog gledaoca, mi smo uspeli!“, navodi rediteljka, Jasna Petrović.

Nedeljko Mišić, producent performansa i predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Kragujevcu, o rađanju ideje za ovakav perfomans, za iSerbia kaže:
Nedeljko_Misic.jpg

FOTO: Privatna arhiva - Nedeljko Mišić

„Ideju da organizujem ovaj performans sam dobio u septembru prošle godine. U tom periodu na našim televizijskim programima sa nacionalnom frekvencijom smo mogli da vidimo samo učesnike rijaliti programa, koji ni po čemu nisu zaslužili pažnju nacije. Toj grupaciji pripadaju kriminalaci, starlete, estradni umetnici (šta god to značilo) i ostali talog našeg društva, koji je ničim izazvanim isplivao na površinu u trenucima velikih društvenih promena koje su nas zadesile. Proteklih nekoliko meseci se nisu skidali sa naših ekrana“.

Sa druge strane, Mišić skreće pažnju na to da naši sportisti osvajaju trofeje, naučnici donose medalje sa naučnih olimpijada, a niko o njima ne piše. U njemu se javio bunt i ljutnja zbog takve siutacije, ali i ideja za realiziciju takvog performansa koji će privući pažnju mladih, koji predstavljaju budućnost naše zemlje, ukoliko pre toga ne odu iz nje...

„Želeo sam da javnost vidi studente, mlade ljude koji mogu da menjaju stvari na bolje. Hteo sam da čuju i vide šta mladi misle o kulturi koja nam se plasira...“, dodaje Mišić.

Iako njegova želja u početku, sirova i ljuta, nije zaživela, jer se nikada nije bavio režijom i pisanjem dramaturškog teksta, taj deo je poverio svojim kolegama studentima koji dele isto mišljenje sa njim i koji osećaju negativnu selekciju prema onome što se svakodnevno plasira kroz medije. U njihov rad se nije mnogo mešao, sem u delu kada je trebalo da im obezbedi kostime, rekvizite, pruži podršku i motivaciju da istraju i izguraju priču do kraja, pored svih njihovih obaveza sa strane.

_event_management.gif

Nedeljko ističe da mu je drago što su učesnici uživali u toku priprema i realizaciji perfomansa, jer je sve na volonterskoj bazi. Na kraju dodaje: „Želeo bih još da publika shvati našu poruku. Da posmatrajući naš performans, vide da smo svi različiti, da shvate da nije dobro biti medijska zvezda, ne birajući sredstva; da nije dobro da nam se plasira golotinja u osam sati uveče na skoro svim televizijskim kanalima, kada bi trebalo da ide emisija za decu „Laku noć, deco“; da drustvo takvim ljudima ne posvećuje pažnju, a samim tim da utiču na medije da im ne daju medijskog prostora, već da ih stave u neki zapećak. Umesto njih, da se promoviše znanje, kultura, sport, rodoljublje...“

Marija Planić, glumica performansa, autorka tekstova portala iSerbia i naša urednica Studentske rubrike, koja se već 10 godina amaterski bavi glumom, u pokušaju da promeni razmišljanje mladih ljudi, smatra da je kroz učešće ovog perfomansa, korak bliža svom cilju.

Marija_Planic.jpg

FOTO: Privatna arhiva - Marija Planić

„Svesna sam toga da svet, u ovom slučaju mlade ljude, ne mogu tako lako promeniti, ali to me ne zaustavlja da se i dalje trudim da bar jedna osoba shvati poruku koju, zajedno sa svojim kolegama, šaljem. Upravo me je taj mali glas u mojoj glavi naveo da pristanem da učestvujem u ovom performansu“.

Ona dodaje da nije bilo lako raditi na ovakvom tipu performansa, naročito zbog toga što se većinom bazira na scenskom pokretu. „Upravljati svojim telom, a ujedno i uklopiti sve te pokrete sa ostalom ekipom, nije nimalo lako, a naročito kada se ekipa često menja“. Verujemo da nije, a što se tiče njene poruke i poziva da što više studenata dođe da pogleda ovaj perfomans, namenjen pre svega, njima, ona preporučuje:

„Mislim da bi trebalo da se studenti više uključe u ovakve akcije, jer, pored toga što učesnici mogu pozitivno uticati na svoju okolinu, takođe uče kako je raditi u timu, sa dijametralno različitim ljudima. Sama činjenica da su članovi mog tima sa različitih fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, govori da ljudi, sa naizgled nespojivim interesovanjima, mogu i te kako dobro da funkcionišu kada su podjednako motivisani za rad“.

Glumački ansambl čine: Hristina Krstić, Marijana Županjac, Marija Planić, Srđan Nevenkić, Jovana Đurđević i Katarina Miletić. Za scenografiju, kostime i dizajn, zaduženi su Marija Milosavljević i Boris Radotić, a za muzički deo: Čedomir Milojević, Dušan Đorđević, Stefan Anđelković, Miloš Radičević, Darko Jovičić i Nevena Đorđijoški.

Informacije o ceni karata i prodajnim mestima pročitajte na Fejsbuk događaju: Sutra kad se probudim.


Sanja je filozof, sanjar i večiti optimista.