Pomodoro tehnika: Paradajz koji pomaže pri učenju
flickr.com

Pomodoro tehnika učenja je nastala krajem osamdesetih godina prošlog veka, a osmislio ju je Frančesko Kirilo. Ime je dobila po tajmeru koji je koristio za organizaciju vremena, koji je bio u obliku paradajza. Sama tehnika se sastoji od intervala učenja ili obavljanja nekih drugih zadataka, koji su nešto kraći nego uobičajeno, i čestih pauza. Već zvuči primamljivo?

   


Pixabay
Pixabay

Svi znamo onu „eat an elephant one bite at a time“. Upravo to i jeste rešenje za prokrastinaciju koje Pomodoro nudi. Tehnika se sastoji od ciklusa od 25 minuta, nakon kojih sledi pauza od 5 minuta. Raditi 25 minuta sa 5 minuta pauze pre sledećeg ciklusa deluje daleko prihvatljivije nego sve odjednom.  Velika pauza sledi nakon četiri ciklusa rada, i traje do pola sata.


Dakle, ceo proces izgleda ovako:

  • 25 minuta rada
  • 5 minuta pauze
  • 25 minuta rada
  • 5 minuta pauze
  • 25 minuta rada
  • 5 minuta pauze
  • 25 minuta rada
  • 30 minuta pauze

Odgovor na pitanje zašto je ova tehnika tako efektivna leži u činjenici da u toku ovih ciklusa rada treba izbegavati svaku vrstu ometanja i biti u potpunosti koncentrisan na zadatak. Postoje spoljni i unutrašnji ometajući faktori u učenju. Dok na većinu spoljnih faktora ne možemo da utičemo, postoje ipak neki na koje možemo, kao što je gašenje zvona na telefonu u ovom periodu. Što se tiče unutrašnjih faktora, koncentracija neminovno opada sa proteklim vremenom. Zato ovi intervali  i traju samo 25 minuta, kako ne bi oslabio fokus.


Podjednako je bitno da pauza od 5 minuta traje baš 5 minuta, a ne 15, kako bi mozak dobio dovoljno vremena da odmori i da bi se vratio na posao pre nego što nešto drugo odvuče pažnju i izgubi elan za rad. Ako završite zadatak pre isteka predviđenog vremena, vratite se i ponovite sve od početka u kratkim crtama.


Pixabay
Pixabay

Za kraj, uprkos svim dobrim stranama Pomodoro tehnike , nameće se utisak da „paradajz“ radi samo u idealnim uslovima, i da je ponekad, kada smo u nedostatku vremena, težak za primenu. A ako smo sami krivi za taj nedostatak vremena, jer smo odugovlačili kada smo ga imali, ova tehnika je upravo rešenje kako da sledeći put ne dođemo u istu situaciju.