Poseti NAOS: Međunarodni filmski studentski festival
Facebook (NAOS)

NAOS je još jedan u nizu filmskih studentskih festivala koji pruža mogućnost mladim autorima da predstave svoja dela filmskoj publici, a sa druge strane, festival omogućava publici da sagleda određenu ideju prema materijalnoj stvarnosti iz perspektive mladog čoveka.


U zvaničnu selekciju ovogodišnjeg „NAOS”-a ušlo je 16 filmova iz SAD, Kanade, Litvanije, Indije, Izraela, Rumunije, Nemačke i Srbije u kategoriji kratki dokumentarni, kratki igrani i kratki animirani film.  Festival će se zatvoriti specijalnom projekcijom filma reditelja i scenariste Ivana Marinovića Igla ispod praga, u kome uloge tumače naši poznati glumci Seka Sablić, Bogdan Diklić, Ljubomir Bandović i drugi.


Pored gostiju iz inostranstva, ovogodišnji „NAOS” obogaćuju i dvodnevne radionice u organizaciji Filmskog centra Srbije i prateći program u saradnji sa Akademskim filmskim Centrom, na kome će između ostalih biti i prikazna najbolja filmska ostvarenja sa prošlogodišnjeg „NAOS”-a. 


Facebook (NAOS)
Facebook (NAOS)

Po čemu je ovaj festival specifičan, nešto više o njemu i zašto ga treba posetiti rekao je za iSerbiu volonter Festivala Božidar Pavlović, ujedno i student druge godine Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta:


„Sam naziv festivala „NAOS“ ima dublje značenje, jer naziv potiče od grčke imenice ὁ vαόςšto znači brod, centralno mesto u Hramu u kome se okupljaju sabrani, a naš povod za sabranje je film, druženje i upoznavanje. Sama ideja o festivalu pronikla je iz Filmsko-televizijske sekcije našeg Fakulteta, od kolege Mihaila Vulovića.  Dodao bih i Grand prix nagradu „Sv. apostola Luke“, koja se se dodeljuje pobednicima, a znamo da je apostol Luka zaštitnik umetnika.”


Božidar je takođe i dodao da, iako je Festival nastao u organizaciji  Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, filmovi nisu religiozne tematike i takvog kriterijuma nema, ali su dobrodošli! Božidar ističe da je tema slobodna, jer žiri zapravo želi da sagleda slobodu studenata-stvaralaca o različitim temama kojima se bave i koje hoće da nam predstave.


Božidar je takođe i član Filmsko-televizijske sekcije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, a u sklopu ove organizacije volontira već godinu dana, a na pitanje šta za njega znači promocija filmske kulture na ovaj način, Božidar je takođe rekao: 


Sedma umetnost je forma izražavanja, komunikacije i interakcije koja se uspostavlja između gledalaca i filma, a „NAOS” je  još jedno jedinstveno mesto za to. Slavna glumica Odri Hepbern je rekla da sve što je naučila, naučila je kroz filmove. Dođite da ih gledamo, da se družimo i da ponešto i naučimo!” 

Program i detaljnije informacije možete pogledati na zvaničnom sajtu Festivala