Prepisivanje na fakultetima danas, juče i sutra

FOTO: Večernje novosti

Međutim na brojnim fakultetima pojavili su se njihovi detektori i blokatori. Za sada, kada je u pitanju beogradski Univerzitet, u opremljenosti ovih uređaja prednjači FON, dok još ima fakulteta koji se bori sa tradicionalnim načinom prepisivanja.

Na Medicinskom fakultetu je unošenje mobilnih telefona na ispite zabranjeno, a uređaji koji ometaju njihov rad nalaze se u svim amfiteatrima i uključuju se po potrebi.

Na Pravnom fakultetu svaki profesor na ispit nosi detektor elektromagnetnih talasa, koji pišti kad se u prostoriji uključi mobilni telefon. Dok se na Ekonomskom fakultetu protiv nelegalnog dolaska do prolazne ocene bore svim sredstvima.

_rangiranje_fakulteta_1.gif

„Na ispitima dežura po četiri asistenta, redovno se sastajemo i razgovaramo o novim sredstvima za prepisivanje i u toku ispita uključujemo detektore mobilnih i motorola uređaja", kaže Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta, kako prenose mediji „24sata“ i „Najstudent“.

Zanimljivo je da se na ETF-u, gde se školuju budući inženjeri elektronike, još oslanjaju samo na budno oko dežurnih asistenata.

„Nemamo ometače jer oni smetaju našoj i okolnim mrežama, kao i mobilnim operaterima“ kaže Lazar Saranovac, prodekan za nastavu na ETF-u, a prenose mediji.

Profesor na Saobraćajnom fakultetu Ninoslav Ćirić, kaže da su na stubovima oko fakulteta razni oglasi na kojima stoje informacije o bubicama koje se mogu iznajmiti.

„Studenti varaju na različite načine, kod nas je nedavno kažnjen mladić, umesto kojeg je neko drugi polagao ispit. Kada uhvatimo nekog studenta sa bubicom, prijavljujemo ga disciplinskoj komisiji, ali i dalje ima najviše prepisanih radova ali se to ne može dokazati“, objašnjava Ćirić za medije.

Mnoge profesore brine kako bolji studenti koji se trude da na pošten način dobijaju ocene, ne prijave one koji varaju na ispitima.

„Nekad ne mogu da poverujem da se sve to koristi. Liči mi na vrhunsku špijunsku opremu, zato i ne pokušavam da uđem u trag svemu tome. Iskreno meni nisu jasni studenti koji pošteno uče, a dopuštaju da drugi tako lako polažu. Na Zapadu gotovo da nema dežurnih nastavnika jer su studenti ti koji kontrolišu i prijavljuju ukoliko neko prepisuje“, objašnjava Velibor Stojić, dekan Fakulteta za veterinarsku medicinu u Beogradu.

Ono što ohrabljuje studente „prepisivače“ je blaga kaznena politika, nažalost. Oni koji su uhvaćeni na delu, prođu sa opomenom ili ređe sa zabranom izlaska na ispit u naredna 3 ispitna roka, a najređi slučajevi prolaze sa izbacivanjem sa fakulteta.

Takođe, ono što ide na ruku ovim „hrabrim“ studentima, jeste jeftina tehnologija. Naime, ti uređeji za prepisivanje se kreću od 10e do 250e, u zavisnosti od kvaliteta opreme.

Međutim, ono što fakulteti očekuju, ali i ostale obrazovne institucije, to je da studenti kao buduća obrazovna elita ove zemlje, budu odgovorni i savesni akademski građani.

Treba da imaju u vidu da svako znanje koje pokupe na svojim matičnim fakultetima služi kao vrata za dalje školovanje u inostranstvu ili zemlji, za moguću prekvalifikaciju ili unapređivanje u svojoj oblasti. To znanje treba da pokažu i dokažu sutra na radnom mestu, kako bi isto sačuvali. Oni su ti koji predstavljaju mladu nadu ove zemlje, oni su ti koji biraju njene čelnike, oni su ti koji menjaju budućnost. Jer, na mladima svet ostaje.


IZVORI: NajStudent / Balkanex / Blic

Sanja je filozof, sanjar i veciti optimista