Produžen rok za završetak studija po starom programu
Pexels

Uz početak nove akademske godine uvek je aktuelno pitanje završetka studija za studente koji su započeli studije po starom studijskom programu, odnosno pre reforma koje su nastale nakon uvođenja Bolonjske deklaracije 2006. godine. Kao i prethodnih godina, stari studenti su uputili otvoreno pismo javnosti i državnim institucijama, u kome navode da je stari Zakon univerziteta prestao da važi, ali da nije prestalo da važi njime stečeno pravo. Interesantno je da je ova odluka došla neočekivano, s obzirom na to da je stav resornog ministra Mladena Šarčevića bio potpuno suprotan. 


Tim povodom studenti Univerziteta u Kragujevcu i Univerziteta u Beogradu odgovorili su na pitanje: ,,Kako komentarišete zvaničnu odluku Ministarstva prosvete, na zahtev Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo skupštine Republike Srbije i odobrenje produženja roka završetka studija po starom programu na još dve godine?“ 


„Klasičan problem trihotomije dela, misli i reči.“ Miloš, 23, student Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu.

„Bilo je neminovno da će se to i dogoditi, u suprotnom protesti studenata ne bi izostali.“ Aleksandra, 33, apsolventkinja Filološkog fakulteta u Beogradu.

Pexels
Pexels

Takođe, na dnevnom redu Skupštine Srbije po hitnom postupku naći će se Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju koje će omogućiti da se ovo primeni u praksi. Zanimljivo je da su predstavnici ,,starih“ studenata zatražili i da ih na razgovor prime predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Procena je da trenutno ima preko 10000 studenata koji su upisali studije po starom programu, ali da nisu svi aktivni.

Postavlja se pitanje da li će novo produženje roka ubrzati završetak studiranja starih studenata ili će i u budućnosti morati silovito da se bore za svoja prava, za koja su se, kako možemo da primetimo, ovoga puta veoma teško izborili.  

  

Izvori: Danas, Blic, Telegraf