Profesor koji nije znao da čita i piše

FOTO: Worcester Polytechnic Institute

Otkad Džon Korkoran (John Corcoran) zna za sebe, čitanje mu nikada nije bilo lako. Slova su uvek menjala mesta a suglasnici i samoglasnici bili su za njega isto. U školi je sedeo nepokretno i mirno u svojoj klupi pokušavajući svom snagom da postane nevidljiv.

Možda bi njegov život bio drugačiji, ali pedesetih godina prošlog veka niko nije znao za disleksiju. U drugom razredu je zauvek zaveden kao mentalno zaostao, a u trećem razredu su ga kažnjavali kada je odbijao da čita. Tako su prolazile njegove školske godine. „Sećam se da sam, kada sam imao osam godina, molio Boga da sutradan kada dođe red na mene da čitam budem u stanju to da uradim“, navodi Džon.

Kako bi sakrio svoju nepismenost, Korkoran je počeo da se ponaša loše, zbog čega su ga uvek izbacivali iz učionice i davali mu jedinice na testovima. „Predavao sam tuđe radove, krao testove i tražio drugovima da urade domaći umesto mene. Nisam razumeo šta je tamo pisalo ali sam znao da nemam drugog izbora.“ Na ovaj način, uz prevare, uspeo je da završi školu i maturira 1956. godine.
image.jpg
FOTO: KCRW

Otkrilo se da je Džon dobar u košarci i to mu je omogućilo da bude primljen na fakultet gde ga je čekala sportska stipendija i mesto u košarkaškoj ekipi. Studije na fakultetu postale su pravi izazov i morao je da usavrši svoj talenat za pretvaranje. Uvek je prikupljao informacije o profesorima, koja pitanja obično daju. Prelazio je hemijskom preko stranica sveske praveći se da piše, a onda ih je cepao i bacao kako niko ne bi saznao da ne zna da piše. Satima je gledao knjige praveći se da čita.

Koristeći se različitim trikovima, uspeo je da završi fakultet, pa čak i da postane „diplomirani profesor engleskog jezika“. U tadašnje vreme bilo je manjka profesora: tako je Džon Korkoran postao profesor koji ne zna da čita i piše. Svakog dana bi u učionici rekao nekom učeniku da čita zadatke iz knjige a potom da piše na tabli. Davao im je standardne testove koje je mogao da pregleda stavljajući preko njih papir koji mu je služio kao šablon. „Pošto sam bio profesor, zaista mi je bilo teško kad pomislim da ne znam da čitam. To je bila sramota za mene, za državu i za školu“, priča Džon.

Godine 1965. Džon je upoznao svoju buduću suprugu Kejti. Poverio joj je svoju tajnu: „Moram nešto da ti ispričam“, rekao joj je pre venčanja, „ne znam da čitam“. Ceo njihov zajednički život, ona je čitala i pisala papire i pisma umesto Džona... Zašto ga nije naučila? Zato što je on bio siguran da niko ne može da mu pomogne.

john_corcoran_story.jpg
FOTO: Teach Hub

Posle nekog vremena, kupio je kuću i iznajmio je, zatim još jednu i još jednu. Jedno vreme mu je posao išao dobro sve dok ga sreća nije izdala i posao je propao, ostavivši mu gomilu dugova. Na jesen 1986, kada je napunio 48 godina, Džon je založio svoju kuću kako bi platio deo dugova, a onda je otišao u gradsku biblioteku koja je organizovala radionicu čitanja, prišao je ženi koja je za to bila zadužena i rekao joj: „Ne znam da čitam“. I zaplakao.

Koristeći jedan fonetski metod, polako i strpljivo, slovo po slovo, naučili su ga sva slova. Godinu dana kasnije, njegov posao je ponovo živnuo a Džon je učio da čita. Pokušavao je da čita sve što ima reči: knjige, novine, časopise, rečenice na ambalažama prehrambenih proizvoda... Čitanje je bilo tako divno, poput pevanja.

Jednog dana shvatio je da može da uradi ono što je trebalo da uradi pre 25 godina. Na tavanu je pronašao kutiju punu prašine, otvorio ju je, izvadio iz nje gomilu požutelih papira i pročitao pisma svoje supruge, koja mu je pisala kada su se tek upoznali. U njima, Kejti mu je govorila koliko ga voli.

Na jednoj konferenciji u San Dijegu, govoreći pred dve stotine zapanjenih preduzetnika, Džon Korkoran je rekao da je vodio posao a nije znao da čita i piše. Postao je član opštinskog saveta za borbu protiv nepismenosti, pa čak i autor dve knjige: „Profesor koji nije znao da čita“ i „Put ka pismenosti“, a takođe je osnovao i fondaciju koja se bavi podučavanjem osoba koje ne znaju da čitaju i pišu.


IZVOR: Genial Guru