Studirajte besplatno u inostranstvu
pexels

Erasmus program omogućava studentima da studiraju u drugoj državi u trajanju od najmanje 3, a najviše 12 meseci, osim za studente medicine i arhitekture kojima razmena može trajati i do dve godine. 


Postoje tri ciklusa studija: osnovne, master i doktorske; ukupno vreme u inostranstvu ne sme preći 12 meseci u okviru jednog ciklusa. Program za prvi ciklus je Erasmus+, dok je to za drugi i treći Erasmus Mundus. Studije koje izaberete moraju biti u vezi za studijskim programom koji pohađate na matičnom fakultetu. 


Studentima master i doktorskih studija izabrani program mora biti u vezi sa studijskim programom na kome su diplomirali ili sa potrebama za lični razvoj, što znači da ne morate nužno studirati ono što ste završili, ali je potrebno poslati motivaciono pismo uz dobro obrazloženje zašto biste voleli da studirate nešto drugo.

Da biste mogli da studirate preko Erasmus+ programa vaš fakultet mora imati ugovor sa fakultetom na kome biste želeli da studirate. Kakva je ponuda možete saznati u kancelariji koja se bavi razmenom studenata na vašem fakultetu. Takođe, na program razmene se možete prijaviti tek nakon završene prve godine studija, dok je uslov za razmenu preko Erasmus Mundus da imate najmanje 180/240ESPB (u zavisnosti od toga da li je program 3+2 ili 4+1) za master studije, odnosno 300ESPB da biste konkurisali na doktorske. 


Prijava se vrši godinu dana unapred, dakle ove godine se prijavljujete da biste na razmenu otišli sledeće, preko kancelarije za razmenu studenata na vašem fakultetu. Konkursi se uglavnom raspisuju u septembru, a prijave traju najčešće do decembra, mada neke traju i do početka naredne godine

Flikr
Flikr

Možete aplicirati na najviše tri programa, ali se na kraju morate odlučiti samo za jedan. Preporuka je da aplicirate za više programa, posebno ako želite da te idete na master studije, jer prema pravilima Erasmus Mundus programa jedan master program mogu pohađati najviše dva studenta iz iste države tokom jedne akademske godine. Odluku o tome ko će biti primljen na program donosi univerzitet koordinator programa.

Pogodnosti Erasmus programa za razmenu

Verovatno jedna od najboljih stvari ovog programa za razmenu je da ne morate plaćati dodatnu školarinu na fakultetu na kom ćete provesti semestar, takođe postoji mogućnost da, ukoliko celu akademsku godinu provedete u inostranstvu, ne morate plaćati školarinu na matičnom fakultetu ukoliko ste samofinansirajući student. 


Erasmus, takođe, nudi stipendije za studiranje koje varijaju u zavisnosti u zemlju koji idete, kao i od godine do godine, tako da se obavezno dobro raspitajte pre nego donesete konačni izbor. Pored ove stipendije, Erasmus nudi i jednokratnu donaciju od 400€ za studente koji odu u neku od manje popularnih zemalja. 


Takođe, svi ESPB poeni koje ostvarite biće preneti i na vaš matični fakultet. Doduše, neki predmeti se baš ne poklapaju, pa ćete za njih ipak morati raditi predispitne obaveze i polagati ispit na vašem matičnom fakultetu, ali to se sve dešava u dogovoru sa profesorom. Obavezno se raspitajte pre nego što odete šta će vam biti priznato, a šta ćete ipak morati da polažete kada se vratite. 

pixabay
pixabay

Nemojte zaboraviti i da se zabavite tokom programa razmene. Ovo je idealna prilike da istražite drugu zemlju, njenu kulturu, upoznate nove ljude, steknete nova prijateljstva, kontakte koji će vam značiti za budućnost. Takođe, možete posetiti i druge, okolne zemlje za znatno manje para nego što biste to učinili da putujete iz Srbije. Tako recimo, možete proveravati sajtove koji imaju jeftinije letove ili čekati neke last minute ponude. 


Iskoristite program razmene najbolje što možete, jer sasvim sigurno ćete se vratiti puni priča, odgovorniji i bogatiji za jedno novo iskustvo. Ovo je, takođe, fantastična prilika da usavršite neki strani jezik, a i semestar ili godina završena u stranoj zemlji će izgledati dobro u vašem CV-u. Dokle god budete otvoreni za nova iskustva i promene nesumnjivo ćete se sjajno provesti. 


Takođe idu priče da jedan od deset studenata tokom ovog programa upozna svog budućeg partnera/partnerku, ko zna, možda baš vi budete među tim srećnicima.

Istorijat erasmus programa

Program je započeo sa radom 1987. godine sa ciljem da se poveća mobilnost studenata unutar Evropske zajednice. Tokom godina, program se proširio, pa su 2004. godine priliku da se okušaju u studiranju u drugim zemljama dobili i studenti iz trećih zemalja među kojima je bila i Srbija. Program je dobio ime prema filozofu, Erzamu Roterdamskom koji se zalagao za teoriju da kontakt sa drugim zemljama donosi novo znanje i iskustvo.

Izvor: beleske.com