Radno iskustvo van struke? Moguće. Evo kako...

FOTO: Karjera ir sveikata

Nakon završenih studija, studenti koji su radili tokom studiranja i van svoje struke imali su veće šanse za zaposlenje, jer poslodavci preferiraju studente sa nekim radim iskustvom, nego ni sa jednim. Razmislite o tome.

Na portalu Clarendon & Regis piše da je prilikom nekog istraživanja velika većina ispitanih izvršnih direktora izjavila da fakulteti ne pripremaju na adekvatan način studente za poslovne obaveze. „Rezultati su pokazali da 87% izvršnih direktora smatra da svršenim diplomcima nedostaju ključne sposobnosti za postizanje uspeha, 89% smatra da bi univerziteti trebalo da uključe više edukacije po pitanju preduzetništva i 97% kaže da bi univerziteti trebalo da obezbede ekspermentalno učenje", navode.

Oni dodaju da fakulteti, kako bi ispunili očekivanja koja nameću visoki standardi tržišta rada, studentima savetuju da potraže nekonvencionalno radno iskustvo koje će ih primorati da se nađu van svoje sigurne zone u stvarnom svetu.

-poslovna_komunikacija.gif

Evo nekoliko načina kako to možete uraditi:

Stažirajte u nepoznatoj oblasti

Stažiranje ili volotniranje u oblasti koja nije usko povezana sa vašim zvanjem može vam otvoriti nove vidike i mogućnosti (a možda i neka vrata). Na primer, ukoliko studirate marketing, razmislite o stažiranju u nekoj finansijskoj instituciji. Ovakva praksa vam može pružiti uvid u svet finansija i može vam pomoći u budućim poslovnim situacijama. Ili, ako studirate bankartstvo, razmislite da ne svedete izbor vase profesije samo na rad u bankama. Teško je posle dugogodišnjeg iskustva u banci raditi bilo šta drugo, kao što je, na primer, konsalting ili rad u nekom preduzeću. Ako studirate prava, ne stažirajte samo u advokatskoj kancelariji, nego i u nekoj drugoj instituciji, koja nije usko vezana za prava, ali kojoj je potreban pravnik. Takvih ustanova je mnogo, kao što je, npr., medicinska ustanova. Ukoliko studirate matematiku, ne mora da znači da je za vas softver i računarski svet zabranjen grad. To takođe važi za srodne nauke, kao što su biologija i ekologija. Moguć je rad i u nekim labaratorijama.

To će svakako dodati malo boje vašoj biografiji i pokazati vašem budućem poslodavcu da posedujete širok spektar sposobnosti i veština.

stepenice_karijere.jpg

FOTO: Link-eLearning

Pretvorite hobi u posao

Iako je nedavno osvanula krajnje deprimirajuća vest, nemojte se obeshrabrivati, već „u se i u svoje kljuse!“

Vaša biznis ideja ne mora da zvuči tako ogromno da bi vam promenila život iz korena. Ideja može biti jednostavna. Samo vam je potrebna kreativnost i malo odvojenog vremena kako bi se vaš hobi unovčio. Na primer, možete otići na neki kurs i naučite osnove šminkanja, manikira ili pravljenja nakita, komada odeće, izbrusiti vaš talenat i prodavati vaše proizvode putem interneta, Facebook-a, Etsy-ja, regionalnih sajtova za prodaju ili ih ponudite gift shop-ovima.

Ne očajavajte, mislite pozitivno, ovo ne mora biti vaš posao zauvek, već trenutni način prihoda. Razmišljajte o ovome kao o situaciji kada ste kao dete ispred kuće prodavali limunadu ili cveće prolaznicima. Zabavljajte se i igrajte se.

Preduzetnički duh može impresionirati buduće poslodavce i uvek možete to iskustvo navesti u svom CV-ju, kao i da to šire opišete (i navedete primer kao potvrdu) prilikom intervjua za posao. Zamišljajte situaciju kako budućem poslodavcu pokazujete kako izgleda voditi posao – marketing, računovodstvo, operativnost i upravljanje proizvodima.

Potražite međunarodno iskustvo

Iako smo govorili o zabrinjavajućem odlivu mozgova iz naše zemlje, ako je nekim studentima prioritet da samo preko leta idu u inostranstvo da zarade neki dinar, a da se posle par meseci vrate natrag, imamo par saveta za njih:

Nova kultura vam može dati uvid u to kako drugi ljudi uče, rade i žive. Dok ste u inostranstvu, istražite kulturu i ukoliko imate vremena radite na nakom društvenom projektu. Ovi projekti vam mogu pomoći da steknete svež uvid u to kako kompanije u inostranstvu funckionišu. Pored ovoga možete, na primer, u hostelu u kojem ste smešteni, da pomognete u njihovom online marketingu ili da samo zatražite da vam pokažu kako oni to rade.

1377519601_karjera.jpg
FOTO: Govorim.by

Dakle, bez obzira na to šta imate u planu da radite ovog leta, sada je trenutak da sakupite što je moguće više iskustava. Jer, „studenti sa najraznolikijim iskustvima će biti oni koje će uspeti – pogotovo oni koji pokažu sposobnost da primene veštine koje su unapredili tokom stažiranja i prilika koje su im se ukazale i za koje su se izborili na pozicijama na koje se prijavljuju“, zaključuju na portalu Clarendon & Regis.


IZVOR: Clarendon & Regis

Sanja je filozof, sanjar i večiti optimista.