Sa ETF-om lako do posla?

FOTO: ETF Robotics

Nastava elektrotehnike započela je još u 19. veku na Visokoj školi u Beogradu, dok je Elektrotehnički fakultet (ETF) nastao 1948. godine. Od tada do danas diplomiralo je skoro 20.000 inženjera, magistriralo nešto više od 2.000, a doktoriralo oko 620 studenata.

Na osnovnim studijama ETF-a, koje traju četiri akademske godine, postoje dva studijska programa: Elektrotehnika i računarstvo i Softverski inženjering. To su i oblasti u kojima studenti ovog fakulteta redovno osvajaju medalje na takmičenjima, kao što su Imagine Cup, Google Code Jam, VIP Android Izazov i slično. Takođe, istraživanja pokazuju da diplomci ETF-a lako dolaze do posla.

Prema podacima sa sajta ETF-a, studentske prakse su vrlo često plaćene, a letnje prakse se obavljaju u najvećim razvojnim računarskim centrima u svetu, poput Microsoft-a, Google-a, IBM-a. Takođe, postoji mogućnost da se neki poslovi obavljaju preko interneta ili sa polovinom radnog vremena, a ono što je najvažnije je da studenti počinju da rade već na trećoj ili četvrtoj godini studija.

_rangiranje_fakulteta_1.gif

Nakon odrađene prakse u nekoj kompaniji, pojedini studenti dobijaju ponudu za posao u tim kompanijama. Međutim, druga strana medalje pokazuje da veliki broj mladih nakon završetka ovog fakulteta ipak odlazi u inostranstvo. Jedan od razloga za to je što im se u Srbiji ne nude dovoljno kvalitetni i plaćeni poslovi.

Mi ulažemo veliki napor i trud da dođemo do diplome i zauzvrat očekujemo da nam se to isplati. Naša privreda nije na zavidnom nivou i potreban joj je oporavak, za portal iSerbia kaže Milan Karić, student četvrte godine ETF-a.

Srbiju je od 1990. do 2000. godine napustilo 1.200 diplomaca ETF-a, a nezvanični podaci govore da je u poslednjih nekoliko decenija naša zemlja ostala bez čak 5.000 elektroinženjera.

36359988.jpg
FOTO: Panoramio

Ipak, ima i onih koji planiraju da ostanu u Srbiji. Već sam dobijala poslovne ponude, ali planiram da upišem master studije i želja mi je da ostanem u našoj zemlji, za iSerbia objašnjava Ivana Živković, diplomac ETF-a.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbić, izjavio je za Radio televiziju Srbije da se nada da će se u dogledno vreme naći rešenje koje će poteći sa Elektrotehničkog fakulteta, a to je: kako najbolje studente zadržati kao predavače na ovom fakultetu i sprečiti odliv mozgova.


IZVOR: RTS

Aleksandra Miletić je hedonista i borac za pravdu. Veruje u iskrenu ljubav.