Saradnja Škode i studenata – nova revolucija na pomolu?
Pixabay

Projekat

Studenti praškog univerziteta učestvuju u ovom nesvakidašnjem projektu, koji bi kroz saradnju sa mladima i uz njihove inovativne ideje, mogao poslužiti kao primer mnogim drugim kompanijama da razmisle o angažovanju upravo studenata, koji bi kroz svoje iskustvo i sopstvene potrebe doprineli samom projektu.


Naime, svima poznat, češki proizvođač automobila Škoda i njegov ogranak Škoda Auto DigiLab nalaze se u razvojnoj fazi car-sharing projekta koji ima za ideju da olakša, ubrza i napravi ekonomičan način prevoza studenata, prvenstveno u Pragu, a kasnije i u ostalim delovima Češke.

Zasluge studenata

U pronalasku optimalnog rešenja deljenja prevoza (car-sharing) kroz projekat pod nazivom Uniqway učestvovali su sami studenti kao i mladi talenti koje već godinama unazad stipendira sama Škoda.

Ono u čemu su studenti najviše doprineli jeste domen IT sveta. Naime, studenti su kreirali i vebsajt i aplikaciju za mobilne platforme.

Pixabay
Pixabay

Ova aplikacija korisniku omogućava da pronađe najbliže raspoloživo vozilo i da ga rentira za sopstvene usluge. Takođe, u svakom modelu Škoda Fabia implementiran je i Uniqway taster koji pokazuje da li je vozilo trenutno raspoloživo ili je u režimu parkinga ili čekanja.


Testiranje ovog režima car-sharinga startovalo je početkom jula ove godine, a do kraja godine očekuje se njegova optimizacija i početak široke upotrebe.


Ovo je još jedan od primera uspešnog angažovanja studenata u projektima poznatih kompanija. Studenti univerziteta u Srbiji jedni su od najuspešnijih na brojnim takmičenjima.

Stoga, domaće kompanije, šta čekate? Možda kroz par meseci budemo svedoci jedne ovako uspešne saradnje, ali u našoj zemlji.


Izvor: najstudent.com