S druge strane katedre: Saveti asistenata!
pixabay

Studenti bi se jednoglasno složili da je ono Radovićevo najlepše đačko doba - period studiranja. Mladost, glava u oblacima, noge poput krila, snovi na dohvat ruke, druženja, ljubavi. Zvuči idilično, sve do prvog ispitnog roka.

Pomereni rokovi, otkazana i propuštena predavanja, zaboravljene prijave, blokade na ispitu, samo su neke od situacija koje zadese gotovo svakog studenta.

Takvih situacija može biti mnogo te se potrudite da budete što spremniji na brojne fakultetske izazove i prepreke

Najbolji izvor informacija – asistenti!

Uvek pitajte asistente za savete, jer oni znaju „insajderske” informacije, šta je ono što profesori od vas očekuju i šta je tačno potrebno za taj određeni predmet. Bilo da asistenti na vašem fakultetu dežuraju na ispitima, pregledaju seminarske radove, drže vežbe ili čak i delove predavanja, vaši asistenti su najbolji izvor informacija!

pixabay
pixabay

1. Priprema

Pripremite se za predavanja i vežbe tako što ćete pročitati gradivo unapred, prelistati knjigu i skriptu i informisati se o temi koja će se raditi na predavanju. U većini slučajeva plan i program predavanja postoji na internet stranici predmeta.

Upoznavanje sa gradivom pre samog predavanja ostaviće vam više vremena za punu pažnju i postavljanje dodatnih pitanja u cilju razrešavanja nedoumica.

Nećete izgubiti većinu vremena na hvatanje beleški i zapisivanje svake profesorove reči, već ćete moći da se fokusirate na ključne informacije i možda upravo ono što će biti traženo na ispitu.

2. Na ispitu zapišite sve što znate

Koliko vam se puta desilo da na ispitu jednostavno ne možete da se setite kako se rešava zadatak, a kad pogledate rešenja shvatite da ste sve to zapravo znali?


Kada se susretnete sa problemom na ispitu ili vežbama, pokušajte da ne paničite, već zapišite sve što znate i mislite da može imati veze sa rešenjem zadatka. 

Pixabay
Pixabay

Kada budete imali te informacije pred sobom, možete uvideti nove veze između tih informacija koje možda niste mogli da razumete na prvi pogled.

3. Pitajte sve što vas interesuje

Ne postoje glupa pitanja! Naročito kod brucoša, najveći problem predstavlja strah studenata da će ispasti glupi ukoliko postave neko pitanje.


Najvažnije je da postavljate pitanja. Ukoliko vam nešto nije jasno, morate da pitate i tražite objašnjenje. Nije sramota pitati ukoliko nešto ne znate i ne razumete.


Pitajte na vreme, tokom predavanja ili na vežbama. Ukoliko baš ne želite da postavite određeno pitanje na času, nikako ne smete propustiti prve konsultacije sa profesorom ili asistentom kada ih morate pitati za razjašnjenje nedoumice.

Nikako ne dozvolite da dočekate ispitni rok, a da vam neke stvari nisu jasne.

pixabay
pixabay

4. Iskoristite konsultacije

Konsultacije postoje sa razlogom, iskoristite ih pametno! One su način da vam profesor direktno objasni sve oko čega imate nedoumice te se nemojte ustručavati da pitate i više puta.

5. Ne čekajte poslednji trenutak!

Sve što možete da uradite danas ne ostavljajte za sutraŠto duže budete čekali i odlagali neizbežno, problemi i obaveze će se samo nagomilavati.


Ne čekajte dva dana pred ispit da razjašnjavate nedoumice, da skupljate potpise i predajete seminarski rad. Na taj način ćete izbeći mnoge probleme i stres.

Asistenti su nesebično podelili ove savete, iz iskustva studenta, ali i predavača

Koje od ovih pravila već primenjujete, a koje ćete već od danas uvesti u rutinu?

Želimo vam uspešan ispitni rok! 


Izvor: studentskizivot.com