Saveti „superčitalaca“ za brže čitanje

FOTO: Rype

Hariet Klausner, školska bibliotekarka, koja je preminula prošle godine, bila je ili jedna od najbržih čitalaca u istoriji ili neko ko je „štedeo“ na istini. Klausnerova je uspela da ostvari iznenađujućih 31.014 književnih prikaza na sajtu Amazon, čitajući ponekad šest knjiga dnevno. Međutim, nisu svi prihvatali ovaj broj i jedna grupa kritičara je pokušala da je ospori.

Ona se branila, naglašavajući kako su neki od ljubavnih romana koje je čitala, bili tako kratki i jednostavni, da su mogli da se pročitaju za jedan sat. Hariet je ponudila jednostavno objašnjenje za svoj entuzijazam: „Ako mi neka knjiga nije zanimljiva kada stignem do 50. stranice, prestanem da je čitam“, izjavila je.

Koliko brzo čovek može da čita?

Džon Saterlend, autor, književni kritičar, kolumnista i penzionisani profesor Moderne engleske književnosti na Londonskom univerzitetskom koledžu, kaže da je 2015. godine pročitao oko 150 knjiga. Korišćenje tablet računara omogućava mu da prelazi stranice veoma velikom brzinom.

„Na taj način ne zavisite od utrnulog prsta i ne možete da zarazite tuberkulozom sledećeg čitaoca“, šali se. Život profesionalnog čitaoca zavisi od njegove sposobnosti da prelazi reči punom brzinom.

Prethodne godine, Saterlend je pročitao po jednu knjigu približno svaka 2,4 dana. „Pređem četiri stranice odjednom, ako moram“, objašnjava Saterlend.

2.000 u životu

Kada je išao u školu, Toni Buzan je uradio test brzine čitanja. Bilo mu je drago što može da pročita 213 reči za minut. „Pomislio sam da sam sigurno dosta brz čitalac. Onda sam pitao drugaricu iz razreda i ona je uspela da pročita 300. To me je mnogo razočaralo“ - izjavio je Buzan.

On je odlučio da poboljša svoje veštine. Vežbao je brzo čitanje kod kuće i istražio fiziku oka. Naučio je i o očnom centriranju i o grupisanju reči kako bi mogao da ih čita kao jednu celinu.

Takođe je otkrio da može da čita brže posle fizičke aktivnosti. Ubrzo je uspeo da duplira svoju brzinu čitanja.

tony_about_map.jpg
FOTO: Tony Buzan

Buzan, koji je postao konsultant za brzo čitanje i pamćenje, veruje da je broj knjiga koje pročitamo vrlo važan. „Umesto da pročitam, na primer, 1.000 knjiga u životu, sada ću možda pročitati 2.000. Ovo bi moglo da promeni moje postojanje“, kaže.

Saveti Tonija Buzana za brzo čitanje:

• Naučite da koristite svoje oči da biste čitali brže.
Budite u formi, kako biste svom mozgu obezbedili više kiseonika.
• Naučite da pamtite poglavlja, pa čak i cele knjige.
Čitajte o mozgu i njegovom funkcionisanju.
• Organizujte grupu za brzo čitanje i učenje sa prijateljima.

Ako stekne srednju brzinu čitanja, koja obično iznosi 300 reči po minutu, čitaocu će trebati oko jedan minut da pročita jednu stranicu. Kako bi pročitao roman od 300 stranica dnevno, prosečni čitalac bi trebalo da izdvoji 35 sati nedeljno.

„Postoji ograničena količina knjiga koje mogu da pročitam tokom svog života i neću da trošim vreme na gluposti“, uverava kolumnistkinja lista Sunday Times i književna kritičarka, Dženi Rasel. Raselova veruje da sa godinama postajemo selektivniji.

Kako izdržati godinu dana čitanja?

„Moj savet je dosađivati se“, kaže Džon Saterlend i dodaje da je njegovo detinjstvo bilo vrlo dosadno, a da je čitanje bilo dobar način da ispuni duge periode dosade.

I ruski revolucionar, Lav Trocki, takođe je iskoristio dosadu. Tokom dve godine koje je proveo u zatvoru, čitao je od jutra do večeri, od klasične evropske fikcije, do Darvinovih istraživanja ili Lenjinovih teorija o komunizmu.

Bivša profesorka čitanja na Univerzitetu u Dorčesteru, u Engleskoj, Džini Vilijams - Elis, osnovala je dobrotvornu organizaciju Read Easy (Čitati lako), kako bi pomogla ljudima koji ne znaju da čitaju.

Raselova razume oduševljenje. „U našim životima, vidimo samo površinu ljudi. Fikcija nas vodi u umove, misli, motivaciju drugih ljudi. Romani nas vode na mesta koja inače nikada ne bismo videli. Čitanje može da ima iznenađujući uticaj na nas“ - zaključuje.

Pixabay
Pixabay

Novinarka i književni „trener“, Glinis Kozma, savetuje ljude da izdvoje vreme od svojih obaveza: „Umesto da mislite kako morate da sednete i čitate sat vremena svaki put, pokušajte da iskoristite male količine vremena“, predlaže. 


„Čitajte 20 minuta, dok čekate da se skuva večera. Iskoristite svakih 15 slobodnih minuta koje imate“, dodaje.


Izvor: BBC