Srpski studenti - superzvezde obrazovanja!


Foto: Univerzitet u Beogradu - Promocija doktora nauka Elektrotehničkog, Farmaceutskog i Biološkog fakulteta u Beogradu

Ministar prosvete, Mladen Šarčević, je za Večernje novosti izjavio da nije iznenađen, jer je Univerzitet u Beogradu visoko rangiran na Šangajskoj listi. Univerzitet u Beogradu, se nalazi između 201. i 300. mesta, od 500 rangiranih univerziteta.

Među superzvezde svrstani smo zahvaljujući velikom broju mladih studenata, kao i brojnim naučnim publikacijama. Srbija se može pohvaliti brojkom od 34.500 radova u periodu od 2011. do 2015. godine, od čega su najveći broj objavili profesori Univerziteta u Beogradu. Tome je svakako pripomogao i visok rejting Univerziteta u Beogradu na rang-listi najboljih univerziteta na svetu, ali je uticaj došao i od uspeha srpskih osnovaca na PISA testiranju iz matematike.

postimage

Foto: The World University Rankings - Najbolji univerziteti po regionima, prema istraživanju Times higher education

Kako prenose Večernje novosti prema podacima za 2014. godinu, procenat mladih koji upisuju visoke škole i fakultete je 58%. U periodu od 2010. do 2014. godine, broj onih koji nastavljaju školovanje posle srednje škole povećao se za čak 18%. Prema Strategiji razvoja obrazovanja do 2020. godine, Srbija bi trebalo da ima 38% visokoobrazovanih. Ta brojka se odnosi na populaciju uzrasta od 30 do 35 godina.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, prof. dr Nada Kovačević, ističe za Večernje novosti:„Nauka je osnov za kvalitetan nastavni proces i zato je veoma bitan naučni segment u visokom obrazovanju“. Dodaje i to da je univerzitet uspeo da se plasira na svetske liste najboljih, ali da je važno što veći broj univerziteta u Srbiji postane vidljiv u svetu.

Na nekim svetskim listama, osim Univerziteta u Beogradu, pojavili su se i drugi iz Srbije. Na svetskoj „Vebometriks“ listi, Novosadski univerzitet se trenutno našao na 1029. mestu; Univerzitet u Nišu je na 1557. mestu, Univerzitet u Kragujevcu na 1795. mestu, dok se Beogradski univerzitet, na istoj listi, nalazi na 552. mestu u konkurenciji od 11.995 njih. Autori istraživanja nam poručuju da je bitno izgraditi kvalitetan sistem visokog obrazovanja, jer to utiče pogodno na našu zemlju i ekonomiju.


Izvor: Večernje novosti