Šta bolje deluje na mozak: pisanje ili kucanje na tastaturi?
Pexels

Uslovljeni brzim načinom življenja suočeni smo da nekada svakodnevne navike vremenski skratimo zahvaljujući današnjoj naprednoj tehnologiji. Pitanje je da li ove dve veštine na isti način utiču na naš mozak i njegov razvitak. To pokazuju istraživanja univerziteta Princeton i Los Angeles i istraživanje sprovedeno od strane Docmail-a.


Koliko je kucanje zamenilo pisanje govori sama činjenica da jedan od tri ispitanika u jednoj kompaniji nije ništa ručno napisao u prethodnih 6 meseci. U proseku, u toj istoj kompaniji niko ništa nije napisao čitavih 41 dan. U poslovnoj sferi je sigurno da pisanje izumire. A šta je sa sferom učenja?


Svedoci smo činjenice da su studenti počeli da hvataju beleške na laptopovima. Svedoci smo činjenice da deca nauče da kucaju na tastaturi na veoma ranom uzrastu. 


Mnogi pravdaju korišćenje tastature time što se ne troši papir i time što je lakše pročitati nešto otkucano no napisano. Sa prvim se možemo složiti, ali šta ćemo ako za nekoliko decenija vaša unučad neće moći da pročita vašu čestitku za rodjendan? 

Freepik
Freepik

Može se činiti da je prebacivanje sa pisanja na kucanje samo još jedan znak evolucije čoveka i ništa više, ali ipak nije. Stručnjaci upozoravaju da su kucanje i pisanje različiti kognitivni procesi. Pisanje je kopleksan zadatak koji podrazumeva različite osećaje i koji zahteva posedovanje određenih veština. Potrebno je osetiti papir i olovku, pomerati olovku u određenom pravcu i kretati se olovkom po papiru pomoću misli.


Sa druge strane, kucanje je drugačiji proces. Sve što je potrebno uraditi je pritisnuti odgovarajuću tipku. Deci je veoma lako da se nauče kucanju, jer uvek ponavljaju isti pokret.


Istraživanje sprovedeno na studentima je pokazalo da su studenti koji su zapisivali beleške rukom bili sposobniji i domišljatiji u davanju odgovora od onih koji su za beleženje važnih stvari koristili svoj računar.


Naučnici koji se bave domenom neurologije smatraju da će ljudi odricanjem od pisanja izgubiti mnogo, a pre svega da će to uticati na učenje budućih generacija veštine čitanja. Oni zaključuju da su moždane aktivnosti jače kod onih koji pišu rukom i zato preporučuju korišćenje olovke uvek kada je moguće kako bi se omogućilo razvijanje motorike, kreativnosti, inteligencije i samog mozga.


Izvor: Guardian