Šta jedu studenti vegetarijanci i vegani?
Pexels

Vegetarijanski i veganski način ishrane postoji još od antičkog doba. Međutim, u zemljama sa dugom tradicijom ljubavi prema hrani mesnog porekla, to je nova pojava. Humus i tofu nisu ušli na velika vrata u srpsku kuhinju, ali predstavalju svakodnevnicu za one koji su odlučili da ne jedu meso. Pitali smo vegetarijance i vegane šta i gde jedu kada su po ceo dan na fakultetu.

Vegetarijanci su oni koji ne jedu meso ni morske plodove, ali jedu mlečne proizvode, jaja i med. Vegani ne jedu životinje ni životinjske prizvode.

Nataša Andžić koja je vegan već dve godine, izjavila je za portal iSerbia da uglavnom jede sendviče u zdravim hranama ili u Burrito Madre, gde bira veganski burito. U blizini fakulteta ima kinesku brzu hranu, tako da često jede grilovano povrće i tofu. Kad želi da prezalogaji pre ručka ponese voćnu salatu najčešće od jabuke, banane, lešnika i suvog grožđa.


Katarina Jerinić je za portal iSerbia rekla da takođe rado jede u Burrito Madre. Ona je posle godinu dana vegetarijanstva, pre 4 meseca postala vegan. „Burrito Madre ima prilično veliki burito u tortilji za 290 dinara, što je potpuno pristupačno.“


Kad ima vremena da pripremi hranu, njen izbor je varivo od sočiva uz braon pirinač i sveža salata ili humus u tortilji sa kupusom ili šargarepom i semenkama suncokreta.


Nešto drugačiju strategiju ima Vanja Petrović koja je vegetarijanac već 7 godina i za portal iSerbia je izjavila da često jede po supermarketima. „U blizini mog fakulteta se nalazi SuperVero i Maxi, kao i Aroma. SuperVero i Maxi imaju veliki izbor kuvanih jela, tako da tamo najčešće jedem pirinač sa pečurkama i grilovanom paprikom, kuvani grašak, pečeni krompir ili grilovano povrće. U Aromi je uvek veliki izbor ceđenih sokova, voćnih i povrćnih salata, soseva, kuvanih jela, ali nije baš jeftino. U pekari uvek biram bavarsku perecu ili slani štapić.“

Dunja Vesković je za portal iSerbia izjavila da posle šest godina vegetarijanstva najradije nosi hranu od kuće. „Nemojte da kupujete vegetarijanske proizvode prepune šećera, i ovako je teško uneti proteine. To su moje prve greške. Cilj svakako ne treba da bude da se unose prosti šećeri. Kupite kikiriki umesto vegetarijanske čokolade.“ Dunja najčešće jede tortilju sa humusom i obareno povrće. Ujutru ponese ovas, lan i suvo voće, kupi jogurt u prodavnici i ima doručak. 

Pexels
Pexels

Dušan Milošević koji je vegetarijanac dve godine, rekao je za portal iSerbia da uglavnom kupuje hranu u pekari ili jede falafel. Ponekad napravi sendvič ili ponese ručak od kuće. Rado kupuje neslani kikiriki, pečenu leblebiju, lešnike i pečenu soju po zdravim hranama.


Anđela Stošić je izjavila za portal iSerbia da ima tu sreću da joj je Shop&go prekoputa fakulteta. „U Shop&go ima dosta opcija— kuvana jela, sveže salate i ceđeni sokovi. Tu uglavnom kupujem i banane i orašaste plodove. Mogu se po kioscima brze hrane nekad naći falafeli i kesadilje sa povrćem. U pekari često jedem pite sa pečurkama. Pita sa spanaćem i brokolijem iz Skroz dobre pekare je takođe odlična. Probajte obavezno Ferdinand knedle sa šljivama. Agi pasta ima opciju sa posnim pesto sosom, a ima i ona standradna sa paradajzom.“


Snežana Radojčić i Jelena Stamenković izjavile su za portal iSerbia da uglavnom jedu u menzi. Menze imaju prilično raznovrsan izbor hrane, tako da se retko desi da nemaju vegetarijansku opciju. „Ukoliko nemam vremena da odem do menze, sendvič u zdravoj hrani, giros ili pekara su uvek na meniju“, objašnjava Snežana. Jelena preporučuje menzu Lola. „U Loli je veliki izbor jela tako da uvek možete naći salatu i prebranac, grašak, boraniju i ostalo povrće. Izbegavajte Obilićev venac, tamo je loš izbor.“

Flickr
Flickr

Ovi studenti imaju i savete za novopečene vegane i vegetarijance. Dušan preporučuje da uvek pitate da li su pite u pekarama napravljene na svinjskoj masti, a Nataša da pitate da li veganski sirevi imaju kazein. Kazein je proteinski ekstrat mleka i većina sireva u Srbiji koji se prodaju kao biljni sadrže primese kazeina.


Katarina koristi aplikaciju Daily Dozen Dr Majkla Gregera i preporučuje slične aplikacije koje vas savetuju šta da jedete. „Aplikacija kao Daily Dozen pruža jako konciznu predstavu o tome šta je optimalno pojesti u jednom danu, pa se trudite da pogodite što više stavki sa liste. Gledajte klipove na Youtube, kao što je npr. „Meal prep on budget“ i razne druge veganske recepte.“


Katarina, kao i Dušan, smatraju da vegani treba da uzimaju B12, i to cijanokobalamin ili now foods, koji su najistraženiji i najjeftiniji oblici ovog vitamina. Osnovni izvori vitamina B12 jesu proizvodi životinjskog porekla kao i sve namirnice koje sadrže mlečne kiseline. Ovog vitamina u hrani biljnog porekla ima znatno manje, tako da se često dešava da vegani imaju disbalans B12.


Dušan takođe ističe da je najvažnije da budete sigurni da unosite dovoljno proteina i masnih kiselina, i da ne verujete slepo veganskim i vegetarijanskim sajtovima koji često sadrže potpuno neistinite informacije. „Iako je, nasuprot stereotipima, dnevnu potrebu za proteinima relativno lako zadovoljiti, treba obratiti pažnju na amino kiseline, naročito lizin. Njime su bogati pasulj, sočivo, soja i čia seme“, rekao je Dušan.


Dunja savetuje da u male kutijice od meda koje se dobijaju često po kafićima sipate kokosovo ulje i stavite u kafu kad pijete, a Vanja uvek ima tonus pločice da prezalogaji dok ne dođe kući.


Ovi studenti vam takođe savetuju da ne padate na priče o zdravoj hrani koja košta mnogo novca, kao što su izolovani biljni proteini, alge u prahu i razni ostali suplementi. Sve što vam je potrebno se već nalazi u voću, povrću i žitaricama. I poslednji, najvažniji savet: ne odustajte!