Šta nas čeka kada završimo fakultet?
Pexels

Diploma, svetlo na kraju tunela i zajednički cilj svih studenata. O tome krenemo da maštamo još od prijemnog ispita, a zatim svaki put kada dođe ispitni rok, kada se borimo za budžet i upis naredne godine. 


U tim trenucima je svima uteha da će tim mukama jednom doći kraj, kada diplomiramo. Međutim, da li znamo šta nas očekuje nakon diplomiranja, kako se zaista osećamo kada shvatimo da se jedno razdoblje završilo? Da li znamo šta dalje? Koji su to novi ciljevi

Suočavanje sa realnošću

Najpre smo euforični, rodbina čestita. Prijatelji su već isplanirali slavlje koje neretko traje nekoliko dana. Srećni smo i ponosni na sebe. Uz smeh se prisećamo dana kada smo bili brucoši, prvog kašnjenja na predavanje i prve studentske žurke. 


Međutim, ubrzo se vratimo u realnost, možda se čak na trenutak uplašimo, ali shvatimo da moramo krenuti dalje i odlučiti u kom pravcu želimo da započnemo život akademskog građanina. U tom trenutku krećemo da razmatramo razne opcije i mogućnosti.

Master

Pixabay
Pixabay

Opcija na koju prvo pomisli većina studenata. Master studije pružaju dodatno obrazovanje iz određene oblasti za koju smo se opredelili još na početku studija, ali nas mogu usmeriti i na neku novu oblast i tako steknemo neke nove kvalifikacije. Takođe, ova opcija nam na neki način daje dodatno vreme i odlaže suočavanje sa teškim odlukama.

Praksa

Ukoliko smatrate da još uvek niste spremni za pravi posao ili mislite da nemate dovoljno radnog iskustva, onda je ova opcija pravi izbor za vas. Praksa nam pomaže da steknemo radne navike i shvatimo kako zaista izgleda posao za koji smo se odlučili. 

Informišite se i saznajte koje sve kompanije pružaju tu mogućnost.

Posao

Traženje prvog posla je sigurno najozbiljnija opcija, koja će možda i najduže trajati. Ovo podrazumeva traženje na različitim sajtovima sa oglasima, raspitivanje i obaveštavanje prijatelja ili mentora da ste odlučili da započnete karijeru u određenoj oblasti.

Pexels
Pexels

Čekaju vas razni intervjui i razgovori, ali ono od čega treba krenuti je CV. Zato savetujemo da se zaista potrudite, upoznate sa svim pravilima kako treba da izgleda CV. Razlog je što nas dobar CV izdvaja od konkurencije i upravo na osnovu njega poslodavci odlučuju da li će neke kandidate pozvati na razgovor. 

Savetujemo da napravite LinkedIn profil, koji na neki način predstavlja vaš online CV i pomoću koga možete da se povežete sa kolegama, potencijalnim poslodavcima i HR menadžerima.

Kada razmotrite sve opcije i odlučite, bitno je da budete svesni toga da napredovanje u bilo kojoj oblasti zahteva da nastavite sa usavršavanjem i da završetkom fakulteta ne prestanete da učite.