Šta podrazumeva nacionalna matura?
Pixabay

„Ona će predstavljati završni ispit, kao i dosadašnja, ali i biti direktna ulaznica na većinu fakulteta, bez polaganja prijemnih ispita“, piše Politika.


„Nacionalna matura je napravljena da, uz to što je završni ispit provere znanja, bude istovremeno vrednovana i kao prijemni za fakultet 2021. godine. Nadamo se da će većina visokoškolskih ustanova to da prihvati, jer je to bio cilj Ministarstva prosvete kada je uvelo nacionalnu maturu. Moguće je da prijemni ispiti, odnosno neka vrsta dodatnog testiranja, ostanu na umetničkim fakultetima, pa i onim za koje vlada veliko interesovanje, kao što su elektrotehnički, pravni i arhitektonski fakultet“, ističe Radivoje Stojković za Politiku i napominje da će đaci koji završe trogodišnje srednje škole imati svoj završni ispit, takođe, određen na nacionalnom nivou, ali on neće predstavljati državnu maturu, niti će biti ulaznica na fakultet.


„Ovo je mnogo dobra ideja iz razloga što su maturanti preopterećeni spremanjem prijemnog, maturskog rada iz već tri predmeta, čitanjem 20 lektira iz srpskog i učenjem za već postojeće predmete u školi kako bi izvukli što bolji prosek za upis na fakultet“, za iSerbiu rekla je Maja Janković, maturant Tehničke škole u Ivanjici.

Pixabay
Pixabay

Pomoću nacionalne mature srednjoškolci će imati mnogo kvalitetniji prelazak iz srednjih škola na studije.


Prednost nacionalne mature je ta što će budući brucoši moći da apliciraju na više fakulteta sa jednim testom. Neće morati da čekaju drugi upisni krug kako bi aplicirali za nešto gde je ostalo mesta, ukoliko nisu upisali željeni fakultet.


Nacionalna matura obuhvatiće ispit iz maternjeg jezika koji će biti obavezan za sve, dok će ispit iz matematike biti za sve one koji su je učili u srednjoj školi duže od dve godine. U gimnazijama treći predmet biraće se sa liste predmet: hemija, fizika, biologija, istorija, geografija, strani jezici, i matematika za one koji su je učili kraće od tri godine. Dok će u umetničkim i srednjim stručnim školama treći deo biti specifični predmeti, odnosno umetnički i ključni stručni predmeti. Takođe, maturanti će imati mogućnost da polažu testove iz čak tri izborna predmeta. Ovo je uvedeno ukoliko neki fakultet za prijem traže položen nacionalan ispit iz dva izborna predmeta.


Pilot projekta nacionalne mature biće organizovano ove godine.