Šta treba da znaš pre nego što upišeš master studije
Pexels

Samim tim, master studije predstavljaju ozbiljniji iskorak u visokoškolskom obrazvanju, kako zbog samog plana i programa, tako i zbog prakse, kao i šireg spektra oblasti rada prilikom zaposlenja. Mogućnosti koje se nalaze u ponudi fakulteta su različite i prilagođene su interesovanju i ambicijama studenata.


Sve češće možemo zapaziti da se master studije podrazumevaju prilikom traženja željenih poslovnih pozicija. Na konkursima za posao imaćete prednosti prilikom konkurisanja, a takođe, svoje školovanje možete nastaviti na doktorskim akademskim studijama, gde vam se pruža mogućnost rada na fakultetu. 

Master akademske studije podižu vaše zvanje na viši nivo i bićete cenjeniji u svojoj struci sa novostečenim znanjem.

Trajanje

U zavisnosti od fakulteta trajanje master studija je dva ili četiri semestra, odnosno godinu ili dve. U ovom vremenskom periodu imaćete priliku da u dogovoru sa svojim mentorom istražujete teme koje su relevantne trenutnim naučnim dostignućima, ili pak, ukoliko se odlučite za neki od kreativnijih studijskih programa stvorite jedinstveno umetničko delo koje će biti predstavljeno publici.

Pexels
Pexels

Prekvalifikacija

Ukoliko niste bili zadovoljni odabirom studijskog programa na osnovnim studijama, ili ste se u toku istih predomislili, ali ste smatrali da je prekasno da promenite smer, različiti master programi predstavljaju idealan način za prekvalifikaciju zanimanja.


Uglavnom prekvalifikacija podrazumeva i polaganje diferencijalnih ili prijemnih ispita, mada ukoliko je reč o sličnoj oblasti izostaje polaganje istih.

Napomenimo da poslodavci često (ali ne uvek) ne gledaju isto na nekoga ko je studirao određenu oblast pet godina i na nekoga ko je studirao jednu godinu, što je i logično. Nemojte da vas to obeshrabruje. Praksom u određenoj oblasti možete steći radno ili volontersko iskustvo, a samim tim to nadomestiti.

Master u inostranstvu i promena sredine

Predstavlja iskorak ka usavršavanju željene oblasti, ali i kulture i jezika zemlje u kojoj boravite. U zavisnosti od programa, trajanje master studija je nešto drugačije nego kod nas, pa tako postoje master programi koji traju i tri semestra, dok je kod nas najčešće trajanje godinu, odnosno dva ili dve-četiri semestra, pa ćete uvideti i drugačiji sistem obrazovanja


Ovo je jedinstvena prilika kada svoju radnu biografiju možete obogatiti zanimljivim i značajnim iskustvom i steći prednost prilikom zaposlenja. Takođe, možete konkurisati za različite stipendije u okviru evropskih i državnih fondova, koji vam mogu pokriti deo ili ceo trošak studiranja u inostranstvu.

Takođe, možete konkurisati za različite stipendije u okviru evropskih i državnih fondova, koji vam mogu pokriti deo ili ceo trošak studiranja u inostranstvu.

Pexels
Pexels

Osnovne i master studije koliko su slične toliko se i razlikuju. Kako zbog strukture programa, tako i zbog ozbiljnosti i koncepcije koje nude različiti državni i privatni fakulteti. Na samom početku mastera osetićete slobodu, koja je istovremeno najbolje i najgore osećanje koje ćete imati, ali od vas zavisiti kako ćete se sa tim nositi. Svakako, ono što je sigurno, na ovaj način obogaćujete svoju biografiju i bliži ste pronalasku željenog posla.

Srećno!

Izvor: Najstudent blog