Stefan završio dva fakulteta!
Pixabay

Stefan ima samo 23 godine i završio je dva fakulteta u roku sa desetkama. Za četiri godine studija položio je ukupno 84 ispita, 45 na ETF, dok je 39 na fizici. Kako navodi za Direktno.rs, za uspešno studiranje je najbolje upisati ono što volite.

Paralelno studirao dva fakulteta

Završio je Matematičku gimnaziju, a matematika i fizika su bile njegov izbor još od osnovne škole. Na Elektrotehničkom fakultetu završio je smer nanoelektronika, optoelektronika i laserska tehnika, modul fizička elektronika, dok je na Fizičkom fakultetu završio smer teorijska i eksperimentalna fizika. Ljubav prema nauci kojoj se posvetio odredila je put ovog mladog i talentovanog nosioca mnogobrojnih medalja sa internacionalnih takmičenja iz fizike i matematike

Print Screen (Twitter, Ana Knežević)
Print Screen (Twitter, Ana Knežević)

„Moj najbolji drug Mihajlo Sporić i ja, koji je nažalost prošle godine preminuo, u Kembridžu od raka, bili smo fizičari. Međutim, fizika na Fizičkom fakultetu, u prve dve godine nam je poznata iz gimnazije, pa smo hteli da upišemo još jedan fakultet. Izbor je pao na ETF. Pošto predavanja i vežbe nisu obavezni, uspeo sam da se uklopim. Na Fizičkom sam išao na sva predavanja u trećoj i četvrtoj, a na ETF u prvoj i drugoj godini. Ne mogu da kažem da je bilo lako, ali ni da nije mnogo teško“,rekao je Stefan u izjavi za direktno.rs.

Stefan ističe da je sve bilo lakše zbog Matematičke gimnazije. Kako je bio u mentorskom odeljenju, koje je rezervisano za najbolje među najboljima, znanje je sticao od profesora univerziteta. A kako je uvek želeo nešto vise, u četvrtom razredu je učio Kvantnu mehaniku, koja je predmet na trećoj godini Fizičkog fakulteta. Matematiku je zavoleo od trećeg razreda osnovne škole zbog Arhimedesovoj školi.

„Fizika mi se svidela, zato što je to matematika koja je primenjena na opisivanje sveta i prirode oko nas. Dopalo mi se kako na osnovu matematičkih formula može da se opiše priroda i zakoni koji važe u njoj. Jezik fizike je matematika. Imao sam dobru profesorku fizike u OŠ „Ćirilo i Metodije“ Selmu Popović, koja se baš trudila oko nas, da nam na regularnim časovima lepo objasni, držala je dodatnu nastavu i otkrila tu zanimljivu stranu fizike“, rekao je Stefan.

Hobiji

Kako kaže, studiranje na dva fakulteta mu nije predstavljalo veliko odricanje za njega, imao je vremena za sve. Voli da gleda serije, filmove, igranje društvenih igara, igrica, zatim Yu-Gi-Oh! karte. Bavi se numizmatikom, čuva album Lige šampiona, bavio se i košarkom.

Planovi za budućnost

Trenutno, radi kao saradnik u nastavi na Fizičkom fakultetu, drži vežbe. Planira doktorske studije u inostranstvu i da se potom vrati u Srbiju. 

Želi da nauči nešto novo čime se ljudi ne bave u Srbiji, iz oblasti kvantne gravitacije, koja ga najviše interesuje i potom da se vrati u Srbiju i podeli to znanje.

Izvor: Direktno.rs, Novosti.rs