Studenti FON-a najbolji na svetskom takmičenju!
Pixabay

Ovaj izvanredan tim čine: Zorana Dulović, Sergej Stanišić, Dragan Stojanović, Tamara Đorđević i Mina Petrović, pod mentrostvom prof. Vesne Damnjanović, prof. Nataše Petrović i Stefana Conića.

O takmičenju

Organizator takmičenja bila je Londonska škola ekonomije i političkih nauka koja je lansirala izazov za takmičenje Fashion can do better 20. januara 2021. godine i pozvala liderske univerzitete iz celog sveta da se pridruže pronalaženju poslovno-inovativnog rešenja iz oblasti cirkularne ekonomije u teksilnoj industriji. Ideja je bila da se tokom osam nedelja rada mladi iz različitih delova sveta upoznaju sa konceptom cirkularne ekonomije uz primenu Design Thinking metodologije.

Takmičenje je trajalo osam nedelja i svake nedelje se rešavao po jedan zadatak. Finale je održano nakon dva meseca, gde su svi timovi prezentovali svoje konačno rešenje.

Kao zadatak, Global Circular Challenge 2021 je postavio kreiranje inovativnog i održivog rešenja u cilju smanjenja štetnih uticaja modne industrije. Rešenje naših FONovca obuhvatilo je proces cirkularne ekonomije i dokazalo da je prosperitet u industriji mode moguć kroz održivost. 

Fon.bg.ac.rs
Fon.bg.ac.rs

Najbolje rešenje nosi naziv ,,ALGEING…To DYE for…”

Tim je pronašao način da delove algi koristi za kreiranje prirodnih boja, koje bi zamenile sintetičke.

Kao pilot tržište za svoje rešenje, tim je došao do zaključka da je Velika Britanija, zbog broja kompanije koje proizvode alge i broja sagorevačnica, najpogodnija za prvu fazu implementacije.


Integracijom multidisciplinarnog znanja, različitih perspektiva i temeljnih istraživanja, pronašli su način da jednog od najvećih zagađivača, ugljen-dioksid, iskoriste i naprave nešto dobro za svet, smanjujući štetne uticaje mode. Kreirali su originalan poslovni model, marketing strategiju i finansijske efekte rešenja.


Zahvaljujući ovom orginalnom rešenju, stručni žiri koji su činili najvažniji ljudi iz akademije i biznisa doneo je jednoglasnu odluku koja je donela pobedu našim studentima.

Od srca čestitamo studentima FON-a!