Studenti Računarskog fakulteta osvojili treće mesto
pixabay

Tim su činila dva studenta Računarskog fakulteta u Beogradu, Aleksa Plavšić i Aleksa Milisavljević, kao i jedan student Cambridge univerziteta Vladimir Milenković. Ovi takmičari su otišli u Minsk zahvaljujući podršci Microsoft razvojnog centra u Srbiji. 

„Zahvalni smo MDCS-u na pruženoj podršci i obezbeđivanju finansijskih sredstava za put u Minsk. Dobili smo priliku da se učestvujemo na jednom velikom takmičenju i uporedimo naše znanje se nekim od najjačih timova sveta. U komunikaciji sa njima shvatili smo kako možemo dodatno da unapredimo trening i postanemo bolji u takmičarskom programiranju. 


Pored zvaničnog dela, u društvu organizatora posetili smo znamenitosti grada i bolje upoznali njegovu istoriju. Ovo iskustvo i osvojena treća nagrada nam pružaju motivaciju da nastavimo sa timskim radom i probamo da ostvarimo jos bolje rezultate u budućnosti“, rekao je Aleksa Plavšić, jedan od članova tima za rts.rs.

PrintScreen (Računarski fakultet)
PrintScreen (Računarski fakultet)

Ovo je prvi put da su studenti iz Srbije učestvovali na ovom takmičenju. Tim je nakon pet sati rešavanja 11 algoritamskih zadataka, uspeo da osvoji treće mesto u konkurenciji od 300 timova. Takmičenje BSUIR se održava prema pravilima ACM, najvećeg i najuglednijeg studentskog takmičenja iz programiranja u svetu.

Razvojni centar Microsoft-a u Srbiji već više od 10 godina na različite načine podržava učešće srpskih najtalentovanijih srednjoškolaca i studenata na brojnim međunarodnim takmičenjima.

Tadej Kurepa, predstavnik razvojnog centra kompanije Microsoft u Srbiji, naveo je za rts.rs da je ovo samo nastavak niza uspeha studenata i srednjoškolaca na prestižnim takmičenjima, kao i to da se kompanija trudi da prepozna talente i da im pruži podršku.

Izvor: Najstudent, rts.rs