Studentima uspešan brak nije u vrhu prioriteta
Pexels

Tokom maja, studenti Socijalne politike i socijalnog rada Fakulteta političkih nauka sproveli su istraživanje „Rizična ponašanja mladih“. Istraživanje je sprovedeno pod mentorstvom asistenta Nikole Jovića i njime su proučavane navike studenata. 


Možda i šokantan rezultat ovog istraživanja je da se samo devet posto studenata izjašnjava da ne konzumira alkohol. Polovina njih nazdravlja jednom nedeljno, a 12 procenata tri do četiri puta u toku nedelje.

Kada pričamo o narkoticima, svaki treći student je probao neku psihoaktivnu supstancu, od kojih je 90 procenata njih to učinilo u društvu. Kao razloge za konzumaciju alkohola i narkotika studenti su naveli zabavu i efekte koji dovode do oslobađanja od stresa.

Pexels
Pexels

Studiranje je stresno za 42 odsto devojaka i 29 odsto mladića, pokazalo je istraživanje. O odlasku kod psihoterapeuta je razmišljalo 44 odsto studenata. U razgovoru za Blic, Nikola Jović navodi da iako je procenat studenata koji se izjasnilo da razmišlja o odlasku kod psihoterapeuta velik, na kraju veoma mali broj to i uradi, te da studenti ne vode dovoljno računa o emocionalnoj higijeni.

Istraživanje je pokazalo i da studenti provode mnogo vremena na društvenim mrežama (njih 62 odsto), dok je 45 odsto priznalo da to utiče na njihovo učenje. Takođe, ispostavilo se da je uspešan brak tek treći cilj kome teže, pre njega dolaze dom, prijatelji i socijalni život.

Veliki je broj mladića koji ima odnose bez zaštite – preko 50 posto, dok je broj devojaka manji – 37 posto. Prijateljstvo sa povlasticama („friends with benefits“) podržava 73 odsto mladića i 54 odsto devojaka.

Izvor: Blic