Studentska umetnička akcija: Slavimo umetnost

Foto: Facebook

„Slavimo umetnost” je udruženje koje se bavi organizovanjem i promovisanjem različitih vrsta umetnosti. Na taj način pomažu mladim umetnicima koji nemaju prilike da iskažu svoj talenat.

Tim udruženja čine: Željana Stojanović, studentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU), zadužena za organizaciju svih izložbi u galeriji „Štab”, Anđa Brstina, studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) i koordinatorka Filmskih večeri u klubu „Kenozoik” i Senka Radović, studentkinja Arhitekture, dizajner udruženja, dok glavnu reč vode Mina Aleksić, diplomirani dramaturg, pisac i predavač i Đorđe Bulajić, student Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Izložba Senke Radović bila je prva izložba koju je organizovalo ovo udruženje u galeriji „Štab”, sa kojom je i ostvarena dalja saradnja. Usledile su izložbe Nebojše Adamovića i Stefana Lukića sa FPU, predstavljanje kratkog filma „Draž” Mine Stamenković, te umetničkog koncepta dizajnerki Sonje Jocić i Marije Kostić, a poslednja organizovana izložba predstavila je radove više mladih slikara, odnosno studenata FPU.

17991175_449121125429969_7558383621642315836_n.jpg
Foto: Facebook

Povodom večerašnje izložbe Željane Stojanović, razgovarali smo sa jednom od organizatora Minom Aleksić.

„Ova mlada umetnica je trenutno student četvrte godine primenjenog slikarstva u klasi Nikole Božovića. Učestvovala je na više grupnih izložbi u različitim oblastima umetnosti, a ova izložba koja nosi naziv „Ин д клаб", predstavlja utisak o viđenom. Slike su beleške nastale na osnovu utiska stečenog nakon noćnih izlazaka i približavaju nam atmosferu, boje, moć i kič noći. Savremena tematika predstavljena je na tradicionalan način, uljem na platnu. Pored izložbe, biće i propratna žurka sa muzikom, koju pušta DJ Marko Bulajić. Svi su dobrodošli”, izjavila je Mina Aleksić za iSerbia.

„Slavimo umetnost” - do danas

Udruženje je uspešno realizovalo i seriju besplatnih filmskih projekcija u klubu „Kenozoik”, u Cetinjskoj ulici. Do sada su se prikazivani popularni filmovi sa zajedničkim temama, blokbasteri i filmovi koji su pobeđivali na Festu, poput: „City of God”, „Wild Tales”, „L origins”, „Lobster” itd. Projekcije će se nastaviti i ovog proleća, a Mina Aleksić je najavila i projekcije studentskih filmova.

16938863_422767014732047_4719393349391611481_n.jpg
Foto: Facebook

„Sa Akademijom umetnosti i Fakultetom dramskih umetnosti imamo mnogo saradnika i rado ćemo prikazati njihove filmove. To su filmovi koji su pokupili, ne samo dobre ocene, već i prestižne nagrade u Srbiji i Evropi. Neke od tih filmova zapravo tek čekaju još značajnije nagrade”, dodaje Mina.

Projekcije ovih filmova privukle su mnogo gledalaca. Organizatori smatraju da je bolje doći u neki iznajmljeni prostor, poput „Kenozoika” i tu uživati u kvalitetnoj filmskoj produkciji, potpuno besplatno, nego što bi sedeli kod kuće sa laptopom u krilu i gledali film na malom ekranu.

DSC_0814.jpg
Foto: Facebook

Međutim, pored ovog kulturno-umetničkog segmenta, kojim se bavi udruženje, tu su i žurke studenata umetničkih fakulteta, koje se organizuju upravo u svrhu promocije umetnosti. Žurke se organizuju jednom mesečno u klubovima kao što su „Kenozoik”, „Dot”, „Šlep”, „Povetarac”, „Tube”, „Mladost Ludost” itd. Organizatori smatraju da njihove žurke odlikuje odlična atmosfera i sjajna muzika, pa su stoga i veoma dobro posećene i bude najmanje 300 ljudi.

17630180_442062492802499_6832724300661144093_n.jpg
Foto: Facebook

Ekipa „Slavimo umetnost” obeležila je prvih godinu dana postojanja 31. marta žurkom u klubu „Kenozoik”, a Mina Aleksić vas poziva na novu Specijal žurku, koja će se održati 28. aprila, sa početkom u 21.00 u klubu „Preduzeće”. Muziku ce puštati Me High Low i dobrodošli su umetnici, oni koji se tako osećaju, ali i svi koji su željni opuštanja posle radne nedelje.